De 5 beste films van de week
Foto: rr
Er is meer dan het oog kan zien, van bovennatuurlijke verschijnselen in Noorwegen (‘Thelma’) tot contact met de doden in Mexico (‘Coco’). De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Thelma

Paranormaal Noors.


‘Brian De Palma meets Alfred Hitchcock’, maar dan door de strakke Noorse filmer Joachim Trier: meer moet recensent Ruben Aerts ons niet vertellen om naar de cinema te rennen. Hij doet het toch: ‘bijzonder geraffineerde coming of age’, schrijft hij. En: ‘een zintuiglijke film die de kijker beroert en verleidt’.

naar de recensie >
naar de trailer >

 

2

The killing of a sacred deer

Gruwelijke spelletjes.


Het is alsof ze te veel Studio 100 hebben gezien: een na een zakken de kinderen door de benen met een bizarre vorm van verlamming. Wat is er aan de hand? Er gebeuren wel meer rare dingen in de films van Giorgos Lanthimos, de regisseur van ‘The lobster’ en ‘Dogtooth’. In ‘The killing of a sacred’ zoekt hij uit wat de last is van een bezwaard geweten. Bloedmooi en verschrikkelijk.

naar de recensie >
een interview met regisseur Giorgos Lanthimos >
naar de trailer >

 

3

Blade runner 2049

Spectaculair visioen – deel 2.


‘Alles wat je wil zien, alles wat je wil horen’: regisseur Denis Villeneuve (‘Arrival’) maakt de belofte waar die in een neonreclame oplicht in ‘Blade runner 2049’, zijn imposante vervolg op de film die 35 jaar geleden flopte en vervolgens mythische status kreeg. Deze film had op zoveel manieren mis kunnen gaan, alleen Villeneuve kon dit tot zo’n imposant einde brengen. De Canadees mag zich nu tot de grootste regisseurs op deze aardbol en alle kolonies in de rest van het heelal. ‘Blade runner 2049’ is melancholisch, filosofisch, episch en indrukwekkend en voelt als een douche in 99,9 procent ontgiftigd water.

naar de recensie >
naar het interview met Denis Villeneuve >

4

Le fidèle

Romance zonder remmen.


De passie vonkt van het scherm tussen Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de derde film van Michaël R. Roskam. Zij is een racepilote, hij is een bandiet en de kijker is medeplichtige op een ongegeneerd romantische rit vol scherpe bochten en uitzinnige capriolen.

een interview met Michaël R. Roskam >
een interview met Matthias Schoenaerts >
naar de recensie >

 

5

Coco

Disneys dodendans.


Zelden was een film over de dood zo feestelijk kleurrijk als ‘Coco’, Disneys ode aan de Día de Muertos, de Mexicaanse versie van onze Allerzielen en Allerheiligen. Kinderen zullen er dol op zijn, en voor ouders is het net zo goed een feest.

naar de recensie >