Bitcoin doorbreekt grens van 10.000 dollar
Foto: Getty Images

Kort na de middag heeft de bitcoin de psychologische drempel van 10.000 dollar doorbroken. Een jaar geleden was de virtuele munt nog maar 736 dollar waard.

Het is zover. Omstreeks 13.15 uur tikte de koers van de bitcoin aan op 10.113 dollar. Wat de totale marktwaarde van de cryptomunt nu brengt op ongeveer 160 miljard dollar, net zoveel als de beurswaarde van een multinational als Unilever.

Koersexplosie

De virtuele munt beleeft de laatste maanden een ware koersexplosie. Door critici wordt hij weggezet als een zeepbel in de maak - de munt is in feite een stukje versleutelde computercode waar waarde aan wordt toegekend, zonder tussenkomst van banken of overheden - maar aan de koers van de virtuele bitcoin is dat niet te merken.

Een jaar geleden was de bitcoin nog 736 dollar waard. Begin februari ging de munt door de grens van 1000 dollar, in oktober was de bitcoin meer dan 5000 dollar waard en begin deze maand steeg de munt door naar 8000 dollar.

Veel daarvan heeft te maken met de aankondiging van CME Group, het bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld runt, bitcoin-futures aan te bieden. Dat zou tegen het einde van het jaar gebeuren. Daardoor zou de virtuele munt in het vizier komen van institutionele investeerders, die tot nog toe ver weg bleven van het hele bitcoin-verhaal wegens te volatiel

Tulpenmanie in Nederland

Rond de munt heerst een ware goudkoorts, met dat verschil dat het niet iets fysieks is zoals goud, maar digitaal en dat het draait om verwachtingen. Een van de koplopers in bitcoin-futures is de bank JP Morgan. Volgens The Wall Street Journal overweegt die om de futures van CME aan haar klanten aan te bieden.

Dat is opmerkelijk, want JP Morgan-topman Jamie Dimon noemde de virtuele munt recent nog ‘oplichterij’. Hij vergeleek het zelfs met de tulpenmanie in het zeventiende-eeuwse Nederland. De bitcoin, zei hij, was alleen nuttig voor drugdealers, moordenaars en Noord-Korea. Zijn uitspraken deden de koers in september met bijna 20 procent dalen.

Beperkt aanbod

De reden voor de ommekeer ligt voor de hand: JP Morgan wil maar wat graag een graantje meepikken van de exploderende interesse in bitcoin. Want die is er: ­Coinbase, een grote beurs voor virtuele munten, zag er in het afgelopen Thanksgiving-weekend in de VS 300.000 gebruikers bij komen. Het afgelopen jaar is het aantal gebruikers verdrievoudigd. Het totaal aantal ligt intussen op 13,3 miljoen. Tel daarbij het beperkte aanbod van bitcoins: maximaal 21 miljoen stuks en je hebt een groot deel van de verklaring voor de huidige hype.