Hariri wil premier Libanon blijven onder voorwaarden
Foto: AP

De Libanese premier Saad Hariri wil op post blijven als de sjiitische militie Hezbollah ingaat op zijn eisen. ‘Ik wil aanblijven als premier’, zegt hij maandag in een interview met de Franse tv-zender CNews. Hij eist dat Hezbollah, dat deel uitmaakt van de Libanese eenheidsregering, zich niet mengt in andere Arabische landen. Hariri wil ook neutraliteit van Libanon in alle conflicten.

Hezbollah is aanwezig in Syrië, Irak, ‘en dat is vanwege Iran’, zegt Hariri in het interview dat in het Frans verliep. De journalist vroeg hem vervolgens of hij in functie blijft als Hezbollah en Iran het door hem voorgestelde nieuwe politieke evenwicht accepteren. ‘Natuurlijk’, antwoordde Hariri. ‘En als ze weigeren, stapt u dan op?’ Hariri: ‘Ja.’ De Libanese premier noemt de dialoog met Hezbollah ‘zeer positief’.

De Libanese regeringsleider maakte begin deze maand vanuit Saudi-Arabië, in nog duistere omstandigheden, zijn ontslag bekend. President Michel Aoun aanvaardde dat niet. Na zijn terugkeer in Libanon zette Hariri een bocht in en stelde hij zijn ontslag uit.

Na de bekendmaking van zijn ontslag rees ongerustheid in Libanon dat er een proxy-conflict zou ontstaan tussen het soennitische koninkrijk Saudi-Arabië en sjiitische aartsrivaal Iran. Dat zou het hele Midden-Oosten kunnen destabiliseren. Saudi-Arabië en Hariri beschuldigen Hezbollah ervan dat bondgenoot Iran in de regio onrust sticht.

‘Positieve schok’

Hariri zegt dat hij met zijn ontslag ‘een positieve schok’ probeerde te bewerkstelligen. Over de omstandigheden wilde hij geen uitspraken doen. Er waren daarover veel verhalen, maar Hariri wil de omstandigheden liever ‘voor zich houden’.