De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft in een hotel in Oostkamp zijn Junts per Catalunya-lijst voorgesteld. Daarmee wil hij op 21 december deelnemen aan de regionale verkiezingen van Catalonië.

Hijzelf zal de lijst aanvoeren in de kieskring Barcelona, zo deelde hij mee. Negentig leden die op de lijst staan waren aanwezig bij de voorstelling. Volgens de Catalaanse pers kwamen de meesten onder hen zaterdagochtend met een chartervlucht naar België.Voor Puigdemont was het de eerste keer sinds zijn vrijwillige ballingschap dat hij de meesten van hen terugzag. 

Puigdemont riep de kiezers op om te stemmen op zijn ‘alternatief van de hoop’ en niet voor de angst van ‘el tripartito del 155’, waarmee hij verwees naar de partijen Partido Poluar, PSOE en Ciutadans. Die zijn de onafhankelijkheid niet genegen.

De Spaanse regering riep hij op haar ‘autoritaire klauwen’ van Catalonië te halen.

Verkiezingsfoto's

Puigdemont bezoekt zaterdagnamiddag Brugge. Hij zal er ook de foto's voor zijn verkiezingscampagne maken. Dat zegt senator Pol Van den Driessche (N-VA), die het bezoek leidt. Twee bussen met aanhangers van de afgezette minister-president gaan mee naar de historische stad. 'We doen er een klassieke rondleiding', zegt Van den Driessche aan Belga. 'We beginnen om halfvier in het Begijnhof. We gaan langs de reitjes, de Markt, de Brug ... Ik zal daarbij fungeren als gids.'  Het bezoek zou rond 17.00 uur afgelopen zijn.