Coup in Zimbabwe was grondwettelijk
Mnangagwa is vrijdag ingezworen als opvolger van Mugabe Foto: REUTERS

Het Zimbabwaanse gerecht stelt zaterdag dat de vreedzame coup van het leger die leidde tot het ontslag van president Robert Mugabe, grondwettelijk was. De actie was bedoeld om te beletten dat niet-verkozenen verkozen functies zouden bekleden, klinkt het.

‘De acties van de Zimbabwaanse defensietroepen om te voorkomen dat de vertrouwelingen van de voormalige president Robert Mugabe zich de macht toe-eigenden waren grondwettelijk’, verklaarde een rechtbank in Harare zaterdag.

In de nacht van 14 op 15 november nam het leger de controle over in het land, uit verzet tegen de afzetting van Emmerson Mnangagwa, de huidige president die toen nog vicepresident was. Mugabe deed dat om de baan vrij te maken voor zijn vrouw Grace Mugabe.

Een woordvoerder van de generaal ontkende daarop dat het om een poging tot staatsgreep ging, en zei dat de operatie enkel bedoeld was om ‘criminelen’ uit de entourage van Mugabe uit te schakelen. Daarmee doelde hij op Grace en haar medestanders.

Mugabe werd onder huisarrest geplaatst maar wachtte ondanks de immense druk nog tot afgelopen dinsdag om zijn ontslag aan te bieden. Vrijdag werd Mnangagwa ingezworen als de nieuwe Zimbabwaanse president. Hij beloofde de economie te herstellen, de corruptie aan te pakken en ‘vrije en eerlijke’ verkiezingen te organiseren in 2018.