Dodentol aanval moskee stijgt tot meer dan 300
In de moskee vielen zeker 235 doden. Foto: EPA-EFE
Het dodental van de aanslag van vrijdag op een moskee in het noorden van de Sinai op vrijdag is gestegen naar 305, onder wie 27 kinderen. De aanslag is nog niet opgeëist, maar is wellicht het werk van IS. Het Egyptische leger is begonnen met een vergeldingsactie.

Bij de aanval vielen ook 128 gewonden, voegden de openbaar aanklagers toe aan in een verklaring waarover de Egyptische staatsstelevisie berichtte. Bij de aanval waren 25 à 30 militanten betrokken die de vlag van Islamitische Staat hesen, klonk het nog. De terreurorganisatie heeft echter nog niet formeel laten weten achter de aanslag te zitten. 

Volgens de imam van de moskee in het plaatsje Al-Radwa gebeurde de explosie toen hij aan het vrijdaggebed wilde beginnen. Daarna ontstond er paniek en probeerden de aanwezigen via de ramen te vluchten. Eens ze buiten kwamen, openden de aanvallers het vuur op hen.

Vergelding

Het Egyptische leger is ondertussen begonnen met een offensief tegen terroristen op het schiereiland. Militairen zijn ter plaatse en zullen niet vertrekken voor iedereen die betrokken was bij de aanslag, geëlimineerd is, zo citeert de regeringskrant Al Ahram bronnen binnen het leger.

Tijdens een televisietoespraak had de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi vrijdagavond na de aanslag al een ‘daadkrachtig antwoord’ aangekondigd. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden al gevechtsvliegtuigen ingezet boven de Sinaï, waarbij meerdere terroristen ‘geëlimineerd’werden, zegt een legerwoordvoerder tegen Al Ahram. Al-Sisi kondigde ook drie dagen van nationale rouw aan.

Trump

Internationaal kwam er veel kritiek op de aanslag. Onder meer Amerikaans president Donald Trump sprak op Twitter van een ‘verschrikkelijke en laffe terroristische aanval op onschuldige en weerloze gelovigen’. ‘De wereld mag terrorisme niet tolereren, we moeten hen militair verslaan en hun extremistische ideologie die de basis van hun bestaan vormt, in diskrediet brengen!’