Premier Sint-Maarten stapt op: ‘Samenzwering tot in Den Haag’
William Marlin. Foto: BELGAIMAGE

Demissionair premier William Marlin van het door de orkaan Irma verwoeste Nederlandse Caraïbeneiland Sint-Maarten biedt bij de gouverneur zijn ontslag aan, zo maakte hij vrijdag op een persconferentie bekend.

Het parlement had het vertrouwen in hem al eerder opgezegd. Ook de Rijksministerraad (waarin de regeringen van Nederland en de eilanden zijn vertegenwoordigd) drong vrijdag op zijn vertrek aan om weer orde in de bestuurlijke chaos te krijgen.

Orkaan Irma raasde op 6 september over het eiland, dat verwoest achterbleef. Nederland kwam met financiële hulp voor de wederopbouw, maar stelde daaraan wel harde eisen. De 67-jarige Marlin ging daarmee niet akkoord; sindsdien wankelde zijn positie. Het parlement van Sint-Maarten gaf namelijk wel zijn fiat aan die eisen.

Het parlement had Marlin al twee weken geleden gevraagd op te stappen, maar hij weigerde.

Marlin gewaagde op de persconferentie van een samenzwering die ‘helemaal teruggaat tot de top in Den Haag’ om zijn regering ten val te brengen. Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en ‘keihard’ gewerkt. ‘Volgens Den Haag ben ik schuldig aan van alles. Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond.’

William Marlin pakte als leider van de partij National Alliance tijdens de verkiezingen van 2016 uit met felle anti-Nederlandse retoriek. In november 2015 werd hij premier.