Jaar cel voor 14-jarige die leeftijdsgenote verkrachtte en vermoordde
Foto: Photo News

In Nederland is Brian N. (14) veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en jeugd-terbeschikkingstelling (tbs) voor het doden en verkrachten van zijn leeftijdsgenootje Romy. Dat is in Nederland de maximale straf die kan worden opgelegd aan een jongere onder de zestien jaar.

De puber uit Lunteren was niet bij de uitspraak van de rechtbank in Utrecht aanwezig. Hij had afstand gedaan van zijn recht om erbij te zijn. N.’s ouders en de ouders van Romy waren wel aanwezig. Het proces vond vanwege N.’s minderjarigheid achter gesloten deuren plaats. De uitspraak was wel openbaar.

De jongen zat bij het meisje uit Hoevelaken op school in het Gelderse Glind. Brian wilde met Romy naar bed, maar zij vond hem ‘echt eng’, bleek uit Whatsapp-berichten die het meisje op de fatale dag had verstuurd. N. wachtte haar met de fiets op en verkrachtte haar. Toen Romy vertelde dat ze naar de politie zou stappen, werd de jongen zo boos dat hij haar wurgde.

Het lichaam van Romy werd op 2 juni gevonden in een sloot dicht bij de school. De jongen werd twee dagen later opgepakt, naar aanleiding van getuigenverklaringen en camerabeelden.

Jeugd-tbs duurt maximaal zeven jaar. N. zou dan 21 jaar zijn. Als daar redenen voor zijn, kan de maatregel daarna worden omgezet in tbs, die nog onbeperkt kan worden verlengd. De rechtbank noemt behandeling noodzakelijk. Deskundigen noemen N. ‘een klein kind in een volwassen lichaam’.