Is kaneel een wondermiddel om te vermageren?
Foto: rr

Nieuw onderzoek suggereert dat kaneel een ware boost kan zijn voor je metabolisme en helpt om vetcellen te verbranden.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben een onderzoek klaar waarbij ze testen uitvoerden met cinnamaldehyde, het stofje dat kaneel zijn typische smaak en geur geeft. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het recentste nummer van vakblad Metabolism.

De onderzoeken bekeken het effect van de stof op vetcellen van muizen én van mensen. Ze ontdekten dat blootstelling aan cinnamaldehyde de cellen aanzette tot thermogenese, een proces waarin calorieën verbrand worden en warmte vrijkomt. De kaneel verhoogde de activiteit van verschillende genen, enzymen en proteïnen waarvan geweten is dat ze het metabolisme verbeteren.

‘Kaneel maakt al jaren deel uit van ons eetpatroon en de meeste mensen vinden het ook lekker’, zegt Jun Wu, auteur van de studie. ‘Als deze stof ons kan helpen beschermen tegen obesitas, biedt ze mogelijkheden voor een aanpak waar patiënten zich makkelijker aan kunnen houden’.

Verder onderzoek

De onderzoekers zijn er wel nog niet achter hoe het proces precies verloopt en benadrukken dat verder onderzoek nodig is om de voordelen uit cinnamaldehyde te halen, zonder mogelijke bijwerkingen te veroorzaken. Het is bijvoorbeeld nog niet zeker dat vetcellen in het lichaam op dezelfde manier reageren als die op een schaaltje, en kaneelpoeder uit de supermarkt is ook niet hetzelfde als geconcentreerde olie van cinnamaldehyde.

Bovendien is het niet helemaal duidelijk hoeveel kaneel je zou moeten eten. En we eten kaneel ook vooral met zeer suikerrijke bereidingen zoals koekjes en cake - en daar word je uiteraard allesbehalve slanker van.

Niet alleen kaneel, maar ook dit ingrediënt zou kunnen helpen om minder zout en zoet te eten.