België is in een ware heksenketel goed gestart in de finale van de Davis Cup. David Goffin (ATP 7) won vrijdagnamiddag de eerste wedstrijd in Rijsel tegen de Fransman Lucas Pouille (ATP 18). De 25.000 dolle fans zorgden voor een heksenketel in het omgebouwde voetbalstadion waarin de 2.700 Belgische de Fransen zelfs overtroefden. Goffin liet zich echter niet van de wijs brengen en maakte er een demonstratie van: 7-5, 6-3 en 6-1. Een droomscenario voor de Belgen. Om 17u neemt Steve Darcis (ATP 76) het in de tweede wedstrijd op tegen Jo-Wilfried Tsonga (ATP 15).

Pouille begon meteen met zijn sterkste wapen: een verschroeiende opslag. Maar Goffin verkeert in bloedvorm na de Masters en liet zich niet van de wijs brengen en ook hij kon rekenen op een sterke service. De twee hielden elkaar lange tijd in evenwicht maar op het cruciale sloeg onze landgenoot toe: op het laatste opslagspel van de Fransman pakte hij een eerste break en maakte het daarna meteen af: 7-5.

Onze landgenoot had het juiste tempo beet en brak ook in de tweede set meteen door de opslag van zijn goede vriend Pouille. Goffin acteerde op hoog niveau (Masters-niveau) en pakte uit met enkele knappe winners. Goffin heerste ook op de tweede opslag: hij liet slechts zeven “unforced errors” noteren of zes minder dan in de eerste set, terwijl Pouille er respectievelijk 16 en 14 maakte… Goffin stak dan ook eenvoudig ook de tweede set op zak: 6-3.

Beresterke Goffin zet België na demonstratie meteen op voorsprong in Davis Cup-finale
Foto: REUTERS

De veer was gebroken bij Pouille en Goffin walste over de tegenstand in de derde set nadat hij meteen weer door de opslag van de ontredderde Fransman brak. De opslag draaide goed, hij bewoog vlot en zijn smashes waren ‘on point’: Goffin stond heerlijk te tennissen en maakte er in geen tijd 6-1 van.

Goffin moest de hele wedstrijd niet één keer zijn opslag inleveren, moest zelfs geen enkel breakpunt toestaan en klaarde de klus in twee uur tijd.

“Belgische sfeer in het stadion bijzonder, hopelijk blijft dat zo voor Steve”

“Ik had veel vertrouwen, en dat heb ik gebruikt”, reageerde Goffin achteraf. “Ik wist voor de match dat ik gewoon goed tennis moest spelen en kalm moest blijven, en dat mijn tegenstander het dan moeilijk zou krijgen. Ik zag dat hij het na de eerste set vermoeid werd. Toen ging het steeds beter en kon ik steeds dieper spelen. Bij de eerste break in de eerste set kwam ik los en vanaf toen ging het vlot.”

“Het was speciaal om voor dit publiek te spelen. Het was een Belgische sfeer, heel bijzonder. Hopelijk blijft dat zo voor de wedstrijd van Steve (Darcis, red.) tegen Tsonga.”

Zaterdag het nu al omstreden dubbelspel

Na de twee enkelspelen van vrijdag staat zaterdagnamiddag (14u) het dubbelspel op het programma in het Stade Pierre Mauroy, waar op hardcourt (rebound ace) wordt gespeeld. In theorie nemen Ruben Bemelmans en Joris De Loore het op tegen de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Richard Gasquet, al kan de samenstelling van de duo’s nog wijzigen. Nicolas Mahut, nummer 6 op de dubbelranking en dit jaar een vaste waarde in de Franse ploeg, werd door de Franse kapitein Yannick Noah in laatste instantie verrassend geweerd, net als Julien Benneteau (ATP 57). Johan Van Herck, de Belgische kapitein, verkoos De Loore (ATP 276) in zijn definitieve selectie boven Arthur De Greef (ATP 181).

Zondag, vanaf 13u30, worden de twee laatste enkelpartijen gespeeld: Goffin-Tsonga en Darcis-Pouille. Wie het eerst drie keer wint, steekt de Davis Cup op zak.

België staat voor de derde keer in de finale van de landencompetitie, maar greep zowel in 1904 als 2015 naast de eindzege. Frankrijk gaat voor een tiende Davis Cup, de eerste sinds 2001. Het is het achtste duel in de Davis Cup tussen België en Frankrijk. De Fransen leiden met 4-3. De winnaar volgt op de erelijst Argentinië op.