Waarom zelfs Michelin communautair is, de federale regering te creatief is en zelfs lampen nu slim (en duur) moeten worden
Foto: Belga
Terwijl de eengemaakte politiezone een spook blijft, wil het ook met de begroting niet lukken. Gelukkig kwam Michelin met zijn nieuwe lading sterrenchefs. Dit zijn negen van de interessantste artikels van de afgelopen week.

1.

België heette ooit het Griekenland aan de Noordzee. Deze regering zou orde op zaken zetten. Helaas krijgt ze de uitgaven niet onder controle. En nu gispt de Europese Commissie de regering omdat ze cijfers verhaspelt om het tekort te proberen toedekken.

2.

Terwijl Philips in zijn fabriek in Turnhout arbeiders ontslaat in de traditionele verlichtingsfabriek, opent dertig kilometer verder een Light Experience Centre. Ook lampen worden dingen met een handleiding, een app, een afstandsbediening en een ‘beleving’. Nu dat de consument nog aangeleerd krijgen.

3.

De Belgische hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Serge Brammertz is tevreden dat Ratko Mladic levenslang heeft gekregen. 22 jaar heeft het geduurd. ‘Als een diplomaat of een politicus me zegt dat dit feiten van lang geleden zijn, laat ik hen dit boek zien met foto’s van de 1.500 kinderen die vermoord zijn terwijl ze aan het spelen waren of met hun moeder aan het wandelen waren.’ Een aangrijpend interview over gerechtigheid.

4.

De nieuwe Michelingids is gul met sterren voor Vlaamse restaurants en gierig met het erkennen van nieuw Waals toptalent. Daar zit een geslepen marketinglogica achter, veronderstelt restaurantcriticus Bruno Vanspauwen, die ook een leven in de marketing achter de rug heeft.

5.

Welk verschil kan de wetenschap maken in tijden van fake news? Een week lang vroeg De Standaard aan jonge toponderzoekers om feiten en wetenschappelijke inzichten aan te dragen over de grote hete hangijzers. Zoals migratie, artificiële intelligentie, hoe we mensen uit hun auto krijgen of hoeveel een extra levensjaar mag kosten. Ethici, wiskundigen, filosofen, computerwetenschappers, economen, epidemiologen en andere onderzoekers beantwoorden de vragen. Lees deze prachtige reeks van vijftien artikels die overzicht en samenhang brengen.

6.

Je kon er donder op zeggen dat de ‘feiten’ die de wetenschappers van de Jonge Academie aandragen, meteen gecontesteerd worden als ‘meningen’. Vooral de menswetenschappers krijgen ervan langs: te links en verontrustend eenzijdig. Patrick Loobuyck opent de schietstand, Ruben Mersch keurt de geweren en Maarten Boudry opent breed het vuur.

7.

Over vijf tot tien jaar kan een alleenstaande vrouw wellicht al zwanger raken met een zaadcel die van haar eigen huidcellen is gemaakt. Maar willen we dat ook? Het publiek schiet ‘in vitro gametogenese’ niet onmiddellijk af.

8.

Herbalife, vooral bekend (en berucht) van dieetproducten, wordt de voedingspartner van de Rode Duivels. Hebben jonge sporters niet juist meer energie en dus voeding nodig? Natuurlijk, daarvoor hebben ze sportdrankjes en supplementen nodig.

9.

De ontstaansgeschiedenis van Sorry voor alles is haast even wonderlijk als de overwinning van het programma bij de International Emmy Awards in New York. Hoe maak je van een eindwerk een internationaal prijsbeest?