Lokale radiozenders naar de rechter tegen Qmusic, JOE en Nostalgie
Foto: jdl

Een vereniging van 80 lokale radiozenders heeft concurrenten Qmusic, Joe en Nostalgie voor de rechter gedaagd. Ze menen dat die zenders illegaal uitzenden op enkele frequenties. Als dat niet stopt, eisen ze 25.000 euro per dag.

Volgende week woensdag en donderdag starten in Antwerpen en Brussel kortgedingprocedures tegen Nostalgie en Medialaan (Qmusic en Joe).

De lokale zenders vragen de stopzetting van het 'onwettige gebruik' van negen frequenties, waaronder die van Joe in Brussel en Vlaams-Brabant, die van Qmusic in Antwerpen en die van Nostalgie in Antwerpen. De Vlaamse Radiovereniging zegt dat de uitzendfrequenties al twee keer geschorst werden door de Raad van State.

De geviseerde radiozenders vrezen niet dat ze de uitzendingen snel zullen moeten stopzetten. Het manoeuvre wordt in de sector gezien als een reactie op de beslissing over de toekomstige verdeling van de frequenties op de FM-band. Verschillende leden van de Vlaamse Radiovereniging zijn aangesloten bij de ketenradio’s als Topradio en ClubFM, die naast een nieuwe licentie grepen. Mogelijk rekenen ze op chaos zodat de plannen herbekeken moeten worden.