‘Van Overtveldt gepolst voor Eurogroep’
Johan Van Overtveldt (r.) samen met premier Michel Foto: BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is gepolst om de Nederlander Jeroen Dijsselbloem op te volgen aan het hoofd van de Eurogroep.

Dijsselbloem is bezig aan zijn tweede termijn als Eurogroepvoorzitter en die loopt af op 13 januari. Er zou al snel duidelijkheid komen over wie de Nederlander gaat opvolgen. Dijsselbloem wil komende week al de namen van mogelijke opvolgers bekendmaken met als doel drie dagen later effectief de nieuwe voorzitter te kiezen.

De keuze ligt bij de 19 eurolanden. Volgens het persagentschap Reuters, dat het nieuws uitbracht dat ook aan Van Overtveldt wordt gedacht, bestaat er geen duidelijke voorkeur. De socialistische fractie zou willen dat de post opnieuw naar hen gaat. Daar circuleren drie namen: de Italiaan Carlo Padoan, de Portugees Mario Centeno en de Slovaak Peter Kazimir. De Europese Volkspartij (EVP), die al verschillende Europese topfuncties naar zich toe trok, schuift de Oostenrijker Jörg Schelling naar voren. Bij de liberalen zou dat de Luxemburger Pierre Gramegna zijn. Namen genoeg dus.

Of Van Overtveldt veel kans maakt, is nog maar de vraag. Hij is geen lid van een grote politieke familie die meespeelt in het bikkelspel van de postjes. N-VA is onderdeel van de ECR-fractie (European Conservatives and Reformists).