Bij de bomaanslag op de moskee in de Sinaï-regio in Egypte zijn nu al zeker 235 doden geteld. Dat melden de staatsmedia. Tientallen anderen raakten gewond bij de dodelijkste Egyptische aanslag in jaren. President Abdel-Fattah al-Sissi heeft de luchtmacht al represailleraids laten uitvoeren.

De aanslag gebeurde vrijdag vlak na het middaggebed in de al-Rawdah moskee, ten westen van de kuststad al-Arish. Volgens getuigen werd de moskee bestormd door gewapende mannen die kwamen aangereden in vier auto's. Ze lieten eerst een explosief ontploffen en openden daarna het vuur op de moskeegangers. De verdachten konden vluchten voor de veiligheidsdiensten arriveerden.

De aanslag in al-Arish is de dodelijkste aanslag in jaren in Egypte en zal vermoedelijk opnieuw een zware dreun zijn voor het toerisme in het land. Bij de aanslag op een Russisch vliegtuig in oktober 2015 vielen 224 doden.

De Sinaï, een gebied in het noorden van het land dat grenst aan Israël en de Gazastrook, is al jaren erg onrustig. Sinds oud-president en moslimbroeder Mohamed Morsi moest opstappen, is het islamitisch geweld in de regio opgeflakkerd.Bij verschillende aanslagen op moskeëen en overheidsgebouwen kwamen al tientallen mensen om het leven. Meestal eist terreurbeweging Islamitische Staat ze op.

President belooft fors antwoord

President Abdel-Fattah al-Sissi heeft een 'fors antwoord' op de bloedige aanslag in het vooruitzicht gesteld. 'Wij zullen deze daad beantwoorden met brutaal geweld tegen deze terroristen", zei het Egyptische staatshoofd op de televisie. 'De strijdkrachten en de politie zullen de komende periode met alle kracht de dod van onze martelaars vergelden.'

De Egyptische luchtmacht heeft vrijdag represailleraids uitgevoerd in het noorden van de Sinai, zo is vernomen van getuigen en verantwoordelijken van de veiligheidsdiensten. De aanvallen waren gericht op het bergachtige gebied rondom Bir al-Abed waar de aanslag zich heeft voorgedaan en waar islamistische opstandelingen zich zouden verschansen.