Emmerson Mnangagwa heeft de eed afgelegd als president van Zimbabwe. Hij volgt Robert Mugabe op, die onder grote druk van leger en politiek vorige week gedwongen moest aftreden.

Zowat 60.000 Zimbabwanen kwamen vrijdagochtend samen in het nationaal sportstadion in de hoofdstad Harare om de eedaflegging van hun nieuwe president bij te wonen. Daarmee komt een einde aan de 37 jaar lange regeerperiode van Robert Mugabe.

De 93-jarige Mugabe nam vorige week ontslag, al werd hij eigenlijk afgezet door het leger in een vreedzame coup. Het ontslag van voormalig vicepresident Mnangagwa (75) was daar de rechtstreekse aanleiding van. Mnangagwa werd door Mugabe uit de regering gezet en vluchtte daarop naar Zuid-Afrika. 

Mnangagwa, bijgenaamd de ‘Krokodil’, is pas het tweede staatshoofd sinds het land in 1980 onafhankelijk werd. In zijn speech beloofde de nieuwe president de grondwet van het land te handhaven en de rechten van de 16 miljoen inwoners van Zimbabwe te beschermen.

Geen Mugabe

De eedaflegging verliep zonder incidenten en in aanwezigheid van verschillende andere Afrikaanse regeringsleiders. Mugabe zelf was er naar verluidt niet bij. De officieel uitleg luidt dat de 93-jarige ex-president moest rusten. Mugabe en zijn al even controversiële echtgenote Grace zijn al sinds zondag niet meer in het openbaar verschenen. Het is ook niet duidelijk waar het koppel momenteel verblijft.

Mnangagwa en zijn voorganger hadden donderdag wel een ontmoeting onder vier ogen. De nieuwe president beloofde Mugabe en zijn familie daarbij 'totale veiligheid en welzijn', schreef een lokale krant. De details van die belofte zijn niet bekendgemaakt, al zou het wel kunnen betekenen dat Mugabe aan gerechtelijke vervolging ontsnapt. De voormalige leider zou zijn opvolger ook veel succes hebben gewenst.

'Getraind om te doden'

Hoewel de meeste Zimbabwanen tevreden zijn met het aftreden van Mugabe, zijn sommigen bezorgd over hun nieuwe president, die ooit over zichzelf zei dat hij ‘getraind is om te doden’.

De inlichtingendienst commanderen, opstanden neerslaan met in Noord-Korea getrainde troepen, verkiezingen in ‘regeringsvriendelijke’ banen leiden: hij deed het allemaal. Daarom kondigden de EU en de VS ook een aantal sancties af tegen hem. In 2011 kwam Mnangagwa’s grootste rivaal om in een brand die wellicht geen ongeluk was.

Felicitaties uit Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft zijn ambtsgenoot gefeliciteerd. Het is de eerste keer dat Zuma zich laat horen na de militaire interventie tegen Mugabe. Hij sprak zijn hoop uit dat Mnangagwa het land succesvol kon sturen bij de overgang na Mugabe. Zuma was niet aanwezig bij de eedaflegging in Harare. Hij is momenteel in Pretoria, voor een staatsbezoek van de Angolese president Joao Lourenco.