Amazon staakt op Black Friday
Foto: EPA-EFE

Uitgerekend op de koopjesdag Black Friday leggen de werknemers van Amazon in Duitsland en Italië het werk neer.

De bonden hadden donderdag al opgeroepen om het werk neer te leggen bij Amazon in Duitsland en Italië, uit protest tegen de steeds hogere werkdruk. Amazon levert ook aan België vanuit Duitsland.

De stakingen volgen op een oproep van de vakbond Verdi. Die voert al jaren strijd met Amazon voor hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden voor het personeel in de distributiecentra, waarbij geregeld gestaakt wordt. Amazon heeft zes grote distributiecentra in Duitsland, waar meer dan 12.000 werknemers aan de slag zijn. Alle zes zijn getroffen door de staking.

Black Friday betekent in de regel extra werkdruk voor de werknemers van Amazon omdat op die dag heel wat klanten online kopen om te profiteren van kortingen. Verdi vindt dat Amazon precies op zulke drukke dagen zijn werknemers extra moet verwennen. Black Friday luidt in de VS officieel de start van de eindejaarsinkopen in. Het fenomeen vindt ook in Europa in toenemende mate ingang. Heel wat winkels maken er ook hier een commercieel event van.