Families bemanning Argentijnse duikboot zijn woest nu alle hoop weg is
Families van de bemanning van de duikboot San Juan verlaten de marinebasis Mar del Plata, overmand door rouw. Foto: AFP

Een woordvoerder van de Argentijnse marine bevestigt dat de vermiste duikboot ontploft moet zijn. De families van de omgekomen bemanningsleden richten hun woede op het leger. ‘Die smeerlappen hebben mijn broer vermoord in een onderzeeër die met spuug en paktouw aan elkaar hing!’

Gisteren was het nog een voorzichtige aankondiging, vandaag lijkt het zeker: er was een korte maar krachtige explosie aan boord van de duikboot San Juan. De Argentijnen kregen die informatie (afkomstig van metingen op onderzees niveau) van de organisatie die nucleaire testen opspoort (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization, in Wenen). Die ging op eigen initiatief op zoek naar de data. Met dit nieuws lijkt alle hoop vervlogen voor de 44 bemanningsleden. Zij kunnen die explosie niet overleefd hebben.

Sommige familieleden van de bemanning beschuldigen de Argentijnse marine van mismanagement en een slechte aanpak van de zoektocht. ‘Ze gaven ons veel te lang valse hoop’, zei één familielid. Zo zou de regering gesproken hebben over ‘een mogelijk contact via satelliettelefoon vanaf het schip’, terwijl daar achteraf gewoon geen sprake van bleek te zijn.

Een man riep tegen de Argentijnse krant Clarin: ‘Ze hebben mijn broer vermoord, die smeerlappen. Ze hebben hem vermoord door hem uit te sturen in een duikboot die met spuug en paktouw aan elkaar hing.’

Onderinvestering

De bewuste boot is al in gebruik zijn sinds 1985. ‘De marine wordt al 15 jaar verwaarloosd’, zei Itati Leguizamón, echtgenote van een operator bij de marine.

In vergelijking met zijn buurlanden heeft Argentinië, na jaren militaire dictatuur, de jongste tijd veel minder geïnvesteerd in het leger. De nieuwe president Macri had beloofd om het probleem aan te pakken, maar dat gaat erg traag.