'Geen nieuw rapport, wel follow-up van rapport over rellen'
Foto: Photo News
Er komt geen nieuw rapport van de Algemene Inspectie rond de rellen in Brussel, maar wel een follow-up van het rapport. Dat laat woordvoerster Maïté Van Rampelbergh van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vrijdag weten

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) vindt dat er 'te veel discussie bestaat' over het ­weinig vleiende rapport van de Algemene Inspectie over het politieoptreden bij de rellen van 11 november in Brussel. 'Het gaat erom dat de stad Brussel positief is over de politie-interventie, terwijl minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon op basis van het inspectieverslag niet lovend was over het werk van de politie', zegt zijn woordvoerster.

Maar de woordvoerster benadrukt dat het niet op een nieuw rapport over de rellen gaat. 'Tijdens de vergadering tussen burgemeester Close en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werden verschillende punten besproken. Een daarvan was het opstellen van een vervolgrapport door de betrokken partijen, zoals de Brusselse korpschef, de federale politie en de Stad Brussel', klinkt het.

'Het heeft geen zin om een nieuw rapport te laten opstellen door de Algemene Inspectie, maar we moeten nu kijken hoe we hier verder uit kunnen leren om de werking te optimaliseren', vertelt Van Rampelbergh.

Close en Jambon maakten tijdens de vergadering nog twee voornemens die beide partijen willen verwezenlijken. Zo willen ze het mechanisme voor de samenwerking tussen de Brusselse en federale politie verder op punt stellen om rellen te vermijden. Ook nemen ze zich voor om samen een plan van aanpak bij rellen of onaangekondigde risicovolle gebeurtenissen op te stellen. Dat bestaat nog niet in België.
 

 

 

 

 

Volgens het kabinet van Jambon (N-VA) is niets gezegd over een nieuw rapport tijdens het overleg van donderdag met Close. Op dat overleg werd onder meer beslist om te onderzoeken hoe de instroom van agenten in Brussel efficiënter kan verlopen.

'Maar op zich is het geen probleem dat iemand die een slecht rapport krijgt, zelf nog eens gaat onderzoeken wat er precies fout loopt', klinkt het bij Jambon.