ITF zet Franse Davis Cup-kapitein Yannick Noah in de bloemetjes
Foto: foto’s afp, photo news

De Franse kapitein Yannick Noah heeft donderdag in Rijsel in het kader van de loting voor de finale van de Davis Cup tussen België en Frankrijk de Award of Excellence in ontvangst mogen nemen.

De Internationale Tennisfederatie (ITF) beloont elk jaar een (ex-)tennisser voor zijn prestaties in de geschiedenis van de Davis Cup. Noah speelde gedurende dertien jaar voor Frankrijk in de landencompetitie en is nu kapitein van de Franse ploeg. De voormalige nummer twee van de wereld behoorde 22 keer tot de Franse Davis Cup-selectie. In 1982 verloor de 57-jarige Noah de finale tegen de Verenigde Staten.

Noah, die in 1983 Roland-Garros op zijn palmares zette, nam in 1991 wraak op de Amerikaanse tennisploeg. Toen veroverde hij als kapitein van Frankrijk veroverde de Davis Cup. Vijf jaar later voerde hij in de finale tegen Zweden een bisnummer op. In 1997 leidde hij ook de Franse vrouwen naar de zege in de Fed Cup. Een jaar later deed hij afstand van zijn functie als aanvoerder bij de Franse tennisfederatie, in 2016 keerde hij terug als Davis Cup-kapitein. In 2005 werd Noah opgenomen in de ITF Hall of Fame.