De jonge soldaat die onlangs Noord-Korea ontvluchtte is een stille, aangename man die nachtmerries heeft van een mogelijke terugkeer naar zijn land. Dat zegt zijn chirurg.

Videobeelden toonden hoe de 24-jarige soldaat na een achtervolging over de grens naar Zuid-Korea strompelde en daar werd neergeschoten door zijn collega’s. Bewusteloos werd hij door Zuid-Koreaanse soldaten weggesleept. De overloper werd overgebracht naar een ziekenhuis ten zuiden van Seoel.

Chirurg John Cook-Jong Lee, die de man behandelt, is bijna de enige persoon die met de soldaat heeft gesproken. De soldaat, van wie enkel de achternaam Oh bekend is, eet al vloeibaar voedsel en kan lachen, spreken en zijn handen gebruiken. Toen Oh zondag ontwaakte, schreeuwde hij het volgens de chirurg nog uit van de pijn. De patiënt is ook nog erg angstig door de Zuid-Koreaanse bewakers.

Oh vertelde de chirurg dat hij in het leger ging toen hij zeventien jaar oud was, net nadat hij aan de middelbare school was afgestudeerd. Hij liet verstaan dat hij nooit meer militair wil zijn.

Noord-Koreaanse overloper is ‘stille, vriendelijke man’
Foto: AFP

Operaties

In het ziekenhuis werd de man verschillende keren geopereerd, zegt de chirurg. Minstens vier kogels zijn verwijderd, organen moesten opgelapt worden en hij kampte ook met een aantal ziektes, waaronder tuberculose en hepatitis B. Volgens de chirurg had de man ook last van een grote darmworm.

‘Hij is een behoorlijk sterke man’, verklaart Lee.

Een Amerikaanse militaire helikopter vloog hem naar het ziekenhuis. Daar probeerden Amerikaanse legerartsen hem in leven te houden. Een grote naald werd in zijn borst geramd tegen een klaplong. Hij had ook veel bloed verloren.

‘Hij zei me dat hij erg dankbaar is dat de Zuid-Koreanen zijn leven hebben gered’, aldus de chirurg.

Littekens

Als Oh herstelt, zal hij voor de rest van zijn leven littekens hebben. Zijn grote darm moest op zeven plaatsen gehecht worden. ‘Hij zal moeten opletten met wat hij eet.’ De vraag is ook of hij psychologisch zal herstellen. De soldaat zei dat hij een nachtmerrie had dat hij naar Noord-Korea moest terugkeren.