Mugabe mag in Zimbabwe blijven en wordt niet vervolgd
Robert Mugabe. Foto: REUTERS

De voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe en zijn vrouw Grace mogen in het land blijven en worden niet vervolgd. Dat maakte een woordvoerder van regeringspartij Zanu-PF donderdag bekend.

De 93-jarige Mugabe kondigde dinsdag zijn ontslag aan, nadat hij vorige week de facto werd afgezet in een vreedzame coup door het leger. Hij werd samen met zijn vrouw onder huisarrest geplaatst. Emmerson Mnangagwa (75), de voormalige vicepresident, legt vrijdag de eed af als Mugabe’s opvolger.

Maar de voormalige president en zijn echtgenote hoeven intussen niks te vrezen. ‘Hij is nog altijd onze gerespecteerde bevrijdingsheld en heeft de afgelopen 37 jaar enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van het land’, zei woordvoerder Simon Khaya Moyo donderdag. ‘We hebben niets tegen Mugabe of zijn vrouw. Ze zijn vrij om in het land te blijven als ze dat willen.’

David Coltart, een voormalige minister van oppositiepartij MDC, zei niet verbaasd te zijn dat het niet tot een vervolging zal komen. ‘In Harare zag je zaterdag heel wat betogingen, maar in veel landelijke gebieden wordt Robert Mugabe nog altijd vereerd. Zanu weet dat’, reageerde hij.

Mugabe, zijn vrouw en leden van zijn partij werden beschuldigd van grove corruptie en het gewelddadig onderdrukken van de oppositie.