Tientallen asielzoekers opgepakt  bij bestorming kamp in Papoea-Nieuw-Guinea
De politie (foto) drong binnen in het vluchtelingenkamp Foto: EPA-EFE
De politie en de immigratiediensten van Papoea-Nieuw-Guinea hebben tijdens hun inval op het eiland Manus "tientallen mensen" gearresteerd. Volgens getuigen was de politie agressief en bracht ze zware vernielingen toe, terwijl de politie zegt dat een vijftigtal vluchtelingen zich vrijwillig liet overbrengen naar een nieuw onderkomen. Het gaat om vluchtelingen die een toevlucht zoeken tot Australië.

Het Australische detentiecentrum voor asielzoekers is ondertussen gesloten, maar 400 mannen weigeren de gebouwen te verlaten omdat ze vrezen voor hun veiligheid. Donderdag drongen de politie en de immigratieautoriteiten het kamp binnen. Volgens de aanwezigen gingen ze gewelddadig te werk, en werden 'tientallen' mensen opgepakt. Onder hen ook de Iraanse vluchteling Behrouz Boochani, een van de meest vocale vluchtelingen in het kamp.

Op een foto en videobeelden die gedeeld werden door vluchtelingen, is te zien hoe de man met handboeien aan weggevoerd wordt door twee politieagenten. Volgens een vluchteling zou de politie specifiek naar Boochani op zoek zijn geweest. De Iraniër verstuurde eerder op de dag een tweet over de gewelddadige aanpak van de politie.

‘De vluchtelingen blijven stil en kijken alles aan met angst’, zegt Boochani. Volgens hem ‘vloeken (de politiemannen) op de vluchtelingen en bedreigen ze hen om hen te doen vertrekken’.

Er werd geëist van de gedetineerden dat ze het kamp binnen enkele uren zouden verlaten, zeggen verschillende mannen binnen het kamp. Op een video die te zien is op sociale media klimmen bewoners op het dak van het opvangcentrum. Via megafoon wordt hen gevraagd “onmiddellijk weg te gaan”.

De politie ontkent geweld te hebben gebruikt en laat wetend dat 50 mannen 'op een vreedzame manier overgebracht zijn' naar een nieuwe accommodatie. Volgens politiechef van Manus Gari Baki hebben 49 vluchtelingen en asielzoekers 'vrijwillig het kamp verlaten' om te verhuizen naar een van de twee nieuwe tijdelijke kampen. Boochani werd uit het centrum verwijderd omdat hij 'oproer veroorzaakte en andere vluchtelingen opriep om het centrum niet te verlaten'. 'Iedereen blaast warm en koud over de behandeling van de vluchtelingen, terwijl die tot nu toe enkel maar goed is geweest', aldus Baki nog.

De Australische minister van Immigratie Peter Dutton bevestigde de operatie. Volgens hem dient de operatie om de migranten een nieuw onderkomen te geven. ‘De Australische belastingbetaler heeft ongeveer 7 miljoen Australische dollar (6,4 miljoen euro) betaald voor een nieuw onderkomen. En nu wensen we dat die mensen verhuizen’, zei hij op radiozender 2GB.

Australië weigert vluchtelingen op te nemen die op eigen kracht of met behulp van mensensmokkelaars via bootjes naar het land reizen. De regering onderschept de bootjes op volle zee en betaalt straatarme landen als Papoea-Nieuw-Guinea ervoor om op het eiland Manus opvangcentra in te richten.

De hoogste rechtbank van Papoea-Nieuw-Guinea verklaarde dit jaar het centrum illegaal. Australië besliste daarom om het op 31 oktober te sluiten. De bewoners zijn sindsdien op zichzelf aangewezen. Vertrekken is voor hen geen optie. Ze zijn bang dat ze in de nieuwe centra, die niet volledig afgesloten zijn, het slachtoffer zullen worden van geweld van lokale bewoners.

Ook Papoea-Nieuw-Guinea wil de vluchtelingen niet permanent opnemen.