U.S. noemt actie van Myanmar tegen Rohingya voor het eerst een ‘etnische zuivering’
Rohingya op de vlucht Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben de militaire operatie van Myanmar tegen de Rohingya voor het eerst uitdrukkelijk veroordeeld en dreigen met sancties.

‘De acties in het noorden van Rakhine is een etnische zuivering tegen de Rohingya’, liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson weten in een statement. ‘De VS zal ook nagaan wie verantwoordelijk is voor deze daden, en sancties doorvoeren tegen de verantwoordelijken.’

De VS veranderde van positie om druk te zetten om het leger en de politici van Myanmar. Eerder was Tillerson voorzichtig in zijn communicatie over de situatie in Myanmar.

Tillerson valt regeringsleider Aung San Suu Kyi, voormalig Nobelprijswinnares voor de vrede, niet zelf aan. De kritiek is gericht naar het leger, de veiligheidsdiensten en de lokale milities. Eerder kwam veel kritiek op Suu Kyi omdat ze de vervolging van de Rohingya niet openlijk veroordeelde. Later deed ze dat toch.

Meer dan 600.000 Rohingya vluchtten al uit Rakhine in Myanmar naar buurland Bangladesh.

‘Het misbruik van sommige militairen van het Birmaanse leger, de veiligheidsdiensten en lokale milities zorgde voor verschrikkelijk lijden en verplichtte honderdduizenden mensen uit hun huis te vluchten’, zei Tillerson.