De levenslange veroordeling van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic (74) voor oorlogsmisdaden en genocide wordt positief onthaald.

Voor de Bosnische premier Denis Zvizdic bevestigt het vonnis van het Joegoslaviëtribunaal dat ‘oorlogsmisdadigers hun straf niet kunnen ontlopen, ongeacht hoelang ze zich verstoppen’.

De Servische president Aleksandar Vucic zegt dat Servië de slachtoffers respecteert. ‘Ik wil iedereen in de regio oproepen naar de toekomst te kijken en niet te verdrinken in de tranen van het verleden. We moeten naar de toekomt kijken, opdat we eindelijk een stabiel land hebben.’

Servische nationalisten beschouwen de oud-generaal nog altijd als een oorlogsheld. Servië is vandaag een democratisch land en zoekt aansluiting met de Europese Unie.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal Serge Brammertz noemt het vonnis een mijlpaal. Het is de laatste grote veroordeling van het tribunaal. Sinds zijn start in 1993 heeft het tribunaal 83 oorlogsmisdadigers veroordeeld.

De VN-Commissaris voor de Mensenrechten noemt het vonnis een monumentale zege voor de gerechtigheid. ‘Mladic is de belichaming van het kwaad en zijn veroordeling is de belichaming voor internationale gerechtigheid’, zei Zeid Ra’ad al-Hussein in Genève. ‘Iedereen die vandaag internationale misdaden in alle mogelijke situaties overal ter wereld begaat, moet dit vonnis vrezen.’

Navo-chef Jens Stoltenberg verwelkomt de levenslange straf van Mladic. Hij hoopt dat de uitspraak de Balkanregio ertoe ‘beweegt het pad van vrede en verzoening verder te volgen’. Bij de Europese Unie is eenzelfde geluid te horen.

Ratko Mladic gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat spreekt van het ‘totale falen’ van het tribunaal. Het beroep zal niet meer voor het Joeslaviëtribunaal, dat binnenkort de deuren sluit, behandeld worden. De zaak gaat naar het International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (MICT), dat het werk van het tribunaal overneemt.