SP.A hekelt perverse strategie van N-VA
Foto: BELGA

SP.A-Kamerlid Karin Temmerman is niet mals voor de regering, na het kritische Europese rapport over de ontwerpbegroting 2018. Ze ziet er zelfs een 'perverse strategie' van regeringspartij N-VA in om 'te besparen op kap van de mensen'.

De Europese Commissie heeft de ontwerpbegrotingen 2018 van alle eurolanden grondig doorgenomen. België krijgt samen met onder meer Oostenrijk, Italië en Portugal een onvoldoende. Ons land levert te weinig inspanningen om de begroting weer gezond te maken en geeft te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt, zegt Europa.

'België krijgt opnieuw een dikke buis', stelt Temmerman. SP.A ziet er zelfs een 'bewuste en perverse strategie', zegt ze. De N-VA zal na dit slecht rapport ‘niet anders kunnen’ dan extra besparingen door te drukken. Publieke basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, sociale rechten en openbaar vervoer zullen weer moeten bloeden. Er zal wéér op de kap van de mensen worden bespaard.'

Volgens Temmerman is minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) 'de boel al een hele legislatuur moedwillig aan het belazeren'. 'Hij doet dat keer op keer door inkomsten te beloven, waarvan hij op voorhand al weet dat die de staatskas nooit zullen halen. En zo slaat de N-VA doelbewust gaten in overheidsfinanciën', meent het SP.A-Kamerlid.

Ze vindt het 'onbegrijpelijk dat coalitiepartner CD&V zich iedere keer opnieuw laat rollen'. 'Het sociale gelaat van deze regering staat er zoals steeds bij en kijkt ernaar als een koe naar een trein.'

‘Uitgaven dringend onder controle krijgen’

Voor N-VA-Kamerlid Peter Dedecker is de nieuwe Europese vingertik 'de bevestiging dat we de uitgaven dringend onder controle moeten krijgen en de koers van hervormingen moeten verderzetten'.

Dat de Europese Commissie vreest dat de doelstellingen niet gehaald zullen worden, 'moet een wake-upcall zijn voor iedereen in de regering' om de afgesproken besparingen ook door te voeren. Aan inkomstenzijde zit het wel snor, meent Dedecker. 'De inkomsten zitten op schema, waardoor nieuwe belastingen absoluut niet de oplossing zijn, voor zover die in een overbelast land als België überhaupt ooit een oplossing zouden kunnen zijn.'

Een begroting in evenwicht op het einde van de legislatuur zit er niet meer in, geeft Dedecker toe, 'een gevolg van een beleid uit het verleden'. De huidige regering 'kan fier zijn op haar traject op lange termijn'.

‘Zwak punt van een sterke regering’

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert is minder mals. 'Te verwachten, heb genoeg gewaarschuwd', reageert hij op Twitter. 'Geen duurzaam beleid voor onze kinderen en kleinkinderen.' Volgens de CD&V’er is 'twee derde van de zeer minimale verbetering dan ook nog dankzij de daling van de rentelasten'. 'Een zwak punt van een anders sterke regering', vindt hij.