Russische oligarch Kerimov in Frankrijk opgepakt
Foto: AFP

De Russische oligarch Sulejman Kerimov is maandagavond opgepakt op de luchthaven van Nice. Hij wordt verdacht van belastingontwijking.

Kerimov is een van de rijkste mannen van Rusland. Forbes schat zijn vermogen op 7,4 miljard dollar (6,4 miljard euro). Hij is rijk geworden door onder meer investeringen in het Russische aardgasbedrijf Gazprom en de Russische bank Sberbank. 

De zakenman is lid van de politieke partij Verenigd Rusland in de Russische Eerste Kamer, de partij van president Vladimir Poetin. Rusland stelt dan ook alles in het werk om Kerimov vrij te krijgen.

Buitenlandse Zaken in Moskou wees er op dat Kerimov deel uitmaakt van de Federatieraad, het hogerhuis van de Russische Federatie, over een diplomatiek paspoort beschikt en daarom ook onschendbaarheid geniet.

Speciale band met België

Kerimov, afkomstig uit Dagestan en ooit een goeie vriend van Poetin, heeft een speciale band met België. Toen hij in 2006 met zijn Ferrari crashte in het Zuid-Franse Nice en zwaargewond raakte, werd hij door tussenkomst van de toenmalige minister van Defensie André Flahaut (PS) met een Belgisch legervliegtuig overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek om daar behandeld te worden.

Uit dankbaarheid schonk hij achteraf een miljoen euro aan een Belgische organisatie die de slachtoffers van brandwonden ondersteunt. Een paar verpleegkundigen die achteraf privé voor hem bleven werken, kregen onder andere een Rolex cadeau.