Twee dagen nadat een giftige smog neerdaalde over New Delhi zijn de autoriteiten in gang geschoten. Ondertussen zijn er al minstens 100 verkeersdoden door de slechte zichtbaarheid.

Koningspaar ziet geen daglicht meer door smog
De Belgische delegatie houdt een minuut stilte bij Raj Gath, het gedenkteken voor Mahatma Gandhi. Smog drijft op de achtergrond. Foto: BELGA

‘Smog horror’, noemt een Indiase krant het. Sinds dinsdag hangt er een zwaar gordijn van stinkende, irriterende smog over de hele stad. Delhi gebruikt eigen indicatoren om de luchtvervuiling te meten, maar het komt erop neer dat de norm voor de meest schadelijke deeltjes die diep in de longen gaan (PM 2.5) 20 keer overschreden werd gisteren. Dat is een record voor dit jaar. Inwoners, waaronder veel jonge kinderen, klagen over duizeligheid, hoofdpijn, brandende ogen en keelpijn.

Alle bezoeken in het kader van het Belgisch staatsbezoek gingen dan ook door onder een dik deken van mist. De presidentiële residentie en ambassades die Filip en Mathilde bezochten leken te liggen in Noorwegen tijdens de winter. Want de zon is weg en het daglicht dringt moeilijk door de smogkoepel. Zelfs in de metro’s en hotelgangen (waar vensters niet open kunnen) hangt mist.

Brandende velden in de provincies

Ongeveer 12 tot 60 procent van Delhi’s vervuiling komt niet uit de stad, maar uit de omringende landelijke provincies. Daar branden de boeren na de oogst de stoppels van hun velden af. Die brandende rook drijft naar New Delhi. In de provincies zijn trouwens al verschillende doden gevallen bij kettingbotsingen, omdat de bussen niet genoeg zien door de smog.

Door het weer (geen wind, geen regen tot het weekend) kan de smog nergens naartoe. De twee grootste bronnen van vuile lucht zijn verder het stof van ongeplaveide wegen (38 procent), verkeer (20 procent) en fossiele brandstoffen die in huizen worden gebruikt (om te koken of te verwarmen).

Alle scholen toe

Scholen zijn gesloten tot zondag, openbare werken opgeschort en trucks mogen de stad niet meer in. Vandaag wordt beslist over nog meer noodmaatregelen. Critici zeggen dat de stad te traag in gang schiet omdat de bevoegdheden versnipperd zijn.

Koning Filip en Koningin Mathilde ronden de komende twee dagen hun staatsbezoek aan India af in Mumbai. Daar zullen ze kort cricket spelen in Mumbai’s meest bekende stadium. Verder is er de plechtige ondertekening van verschillende contracten tussen Belgische en Indische ondernemingen.