Belgische begroting krijgt onvoldoende van EU: 'Besparingen worden voortgezet'
Sophie Wilmès. Foto: pn

België dreigt volgend jaar zijn Europese begrotingsafspraken met de voeten te treden. Die waarschuwing heeft de Europese Commissie gelanceerd. De regering zal rekening houden met de opmerkingen, reageert minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Eind oktober schreef de Commissie al een brief aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). De Commissie stelde daarin vast dat de Belgische ontwerpbegroting 2018 significant dreigt af te wijken van de Europese begrotingsdoelstellingen.

Ondanks het antwoord van ons land stelde de Commissie vandaag vast dat de begroting niet aan de Europese eisen voldoet en ‘at risk of non-compliance’ is. Dat was ook vorig jaar al het geval. De buis van de Europese Commissie zal er wellicht toe leiden dat de Belgische regering extra maatregelen zal moeten nemen. Ons land levert te weinig inspanningen om de begroting weer gezond te maken en geeft te veel uit, waardoor de overheidsschuld onvoldoende daalt.

Toch blijft de kans klein dat België in het voorjaar van 2018 op het strafbankje belandt. De Commissie-Juncker heeft de scherpe kantjes van het besparingsbeleid afgevijld en is niet van plan om de aantrekkende economie van de lidstaten te fnuiken.

Begrotingscontrole

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) verdedigt het begrotingswerk van de regering. 'De Commissie heeft zich niet kunnen baseren op de meest recente cijfers die een stuk beter zijn', zegt hij aan de VRT. 'Ze eist ook geen onmiddellijke bijkomende maatregelen, maar vraagt om de volgende begrotingscontrole in maart ernstig te doen, en dat zullen we uiteraard doen.'

Minister van Begroting Sophie Wilmès zegt dat een risico nog geen bevinding is. Wel zal de regering rekening houden met de opmerkingen van de Commissie. 'De besparingswerkzaamheden worden voortgezet.'

'De feiten hebben de Belgische regering in het verleden bovendien ook al gelijk gegeven, ondanks waarschuwingen van de Europese Commissie', reageert premier Charles Michel (MR). 'In 2016 kregen we ook een pessimistisch rapport van Europa, en nadien zijn de cijfers veel beter gebleken. Ik ben dus rustig en koelbloedig. De relance waar wij voor gaan moet zorgen voor meer groei, voor zuurstof voor de economie. We moeten rationeel zijn in onze uitgaven, we moeten beter uitgeven. Maar nu te hard optreden zou contraproductief zijn voor de relance.'

N-VA: ‘Uitgaven dringend onder controle krijgen’

Het kritisch begrotingsrapport van de Europese Commissie is voor N-VA Kamerlid Peter Dedecker nogmaals de bevestiging van de stelling dat we de uitgaven dringend onder controle moeten krijgen en de koers van hervormingen moeten verderzetten.

Volgens Dedecker moet de waarschuwing van de Commissie voor iedereen in de regering een wake-upcall zijn en een oproep om de afgesproken besparingen daadwerkelijk door te voeren. ‘De inkomsten zitten op schema, zoals ook het Rekenhof gisteren bevestigde, waardoor nieuwe belastingen absoluut niet de oplossing zijn, voor zover die in een overbelast land als België überhaupt ooit een oplossing zouden kunnen zijn’, aldus De Decker.

België heeft samen met Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal een onvoldoende gekregen.