Deliveroo biedt zelfstandige koeriers gratis ongevallenverzekering

Deliveroo gaat zijn zelfstandige koeriers in België vanaf 1 januari een gratis bijkomende ongevallenverzekering bieden. Dat heeft de maaltijdenkoerierdienst woensdag bekendgemaakt. Volgens het bedrijf is dit een primeur voor de sector van de digitale economie in België. Deliveroo wil zo 'een einde maken aan het compromis tussen flexibiliteit en veiligheid' voor zijn koeriers.

De koeriers zullen gedekt zijn vanaf hun eerste levering, aldus Deliveroo, dat over de verzekering al verschillende maanden onderhandelde. Ze komt bovenop de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid die het bedrijf al aanbood, en dekt tijdelijk inkomensverlies en medische kosten, maar voorziet ook schadeloosstelling bij een ongeval.

Deliveroo besliste eind oktober om in ons land een nieuw remuneratiemodel te introduceren, dat volgens het bedrijf meer flexibiliteit biedt aan de koeriers. 'De koeriers kunnen zo zelf beslissen wanneer ze willen werken, wat hen toelaat hun werk te organiseren in functie van hun leven, en niet omgekeerd. Ze hebben zo ook de mogelijkheid om nog voor andere platformen te werken', aldus het bedrijf.

Het wijzigen van het verloningsmodel door Deliveroo leidde de voorbije weken tot de nodige wrevel bij de koeriers. Zo kondigde een collectief van koeriers aan om vrijdag 24 november om 17.30 uur actie te voeren op de Brusselse Louizalaan. De koeriers vrezen dat de nieuwe betaalformule voor hen een achteruitgang van hun verloning zal betekenen van 30 à 40 procent voor dezelfde prestaties.