Van Damme bezit 15 procent van Anderlecht
Foto: Photo News

De biermagnaat Alexandre Van Damme bezit 15 procent van de voetbalclub Anderlecht, doordat hij een deel van de aandelen van Roger Vanden Stock eerder al verwierf.

Van Damme kocht bij de omvorming van Anderlecht in 2010 van vzw naar een nv officieel een belang van 2,5 procent, terwijl de families Vanden Stock en Collin 62 procent verwierven. Maar volgens De Tijd heeft hij in werkelijkheid 15 procent van de aandelen in handen, iets wat verschillende personen bevestigen aan deze krant.

De aandelen die Van Damme verwierf, komen van Roger Vanden Stock. Daardoor hebben de families Vanden Stock en zijn neef Collin niet langer de absolute meerderheid. Volgens betrokken verandert er in de feiten weinig, omdat Vanden Stock en Van Damme al rekening met elkaars belangen hielden. Alexandre Van Damme zou ook een goede relatie hebben met Roger Vanden Stock.

Van Damme zelf schuwt het daglicht en laat zich bij Anderlecht vertegenwoordigen door Jo Van Biesbroeck, vormalig hoofd strategie van AB InBev en destijds begonnen bij brouwer Artois. Vanden Stock zoekt een koper voor Anderlecht en hoopt na de verkoop van zijn aandelen nog een rol te kunnen blijven spelen in de club. De Rus Alisher Oesmanov is al geruime tijd in beeld, onlangs kwam daar het duo Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens bij.