De 5 beste films van de week
Terry Notary - The square Foto: rr
Dat ze dit maar niet in het Smak of M HKA zien: Gouden Palmwinnaar ‘The square’ is een tragikomische ontmanteling van de hedendaagse kunst en de o zo gecultiveerde westerse mens. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The killing of a sacred deer

Gruwelijke spelletjes.


Het is alsof ze te veel Studio 100 hebben gezien: een na een zakken de kinderen door de benen met een bizarre vorm van verlamming. Wat is er aan de hand? Er gebeuren wel meer rare dingen in de films van Giorgos Lanthimos, de regisseur van The lobster en Dogtooth. In The killing of a sacred deer zoekt hij uit wat de last is van een bezwaard geweten. Bloedmooi en verschrikkelijk.

naar de recensie >
naar het interview met regisseur Giorgos Lanthimos >

 

2

Blade runner 2049

Spectaculair visioen – deel 2.


‘Alles wat je wil zien, alles wat je wil horen’: regisseur Denis Villeneuve (Arrival) maakt de belofte waar die in een neonreclame oplicht in Blade runner 2049, zijn imposante vervolg op de film die 35 jaar geleden flopte en vervolgens een mythische status kreeg. Deze film had op zoveel manieren mis kunnen gaan, alleen Villeneuve kon dat tot zo’n imposant einde brengen. De Canadees mag zich nu tot de grootste regisseurs op deze aardbol en alle kolonies in de rest van het heelal rekenen. Blade runner 2049 is melancholisch, filosofisch, episch en indrukwekkend en voelt als een douche in 99,9 procent ontgift water.

naar de recensie >
een interview met regisseur Denis Villeneuve >

 

3

Le fidèle

Romance zonder remmen.


De passie vonkt van het scherm tussen Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de derde film van Michaël R. Roskam. Zij is een racepilote, hij is een bandiet en de kijker is medeplichtig op een ongegeneerd romantische rit vol scherpe bochten en uitzinnige capriolen.

naar de recensie >
naar het interview met Michaël R. Roskam >
naar het interview met Mathias Schoenaerts >

4

The square

Uit de kunst.


Een bedelend meisje ontploft: met dat soort Youtube-hit hopen de marketingjongens hedendaagse kunst weer populair te maken in The square, de film waarvoor Ruben Östlund (Turist) de Gouden Palm kreeg in Cannes. Hoeveel onmenselijkheid is er nodig voor we uw menselijkheid bereiken? The square is een provocerende film over kunst die dat niet langer kan en het hypocriete gedrag van de westerse mens.

naar de recensie >
een interview met regisseur Ruben Östlund leest u in de zaterdagkrant.

 

5

Zagros

Schaapsherder in Brussel.


Dat regisseur Sahim Omar Kalifa een grote wordt, wisten we al dankzij zijn prachtige kortfilms. Met zijn eerste langspeler toont de Koerdische Vlaming hoe trefzeker hij een verhaal in beeld kan brengen, terwijl hij de kijker meeneemt van de idyllische bergen in Koerdistan naar de straten van Brussel. Daar belandt een schaapsherder op zoek naar zijn vrouw, die is moeten vluchten voor de verstikkende moraal en doodsbedreigingen van zijn eigen familie. Weinig regisseurs in dit land hebben zo'n sterke film gemaakt over de schok van migratie. Ga kijken om dit nieuwe talent te ontdekken.

naar de recensie >