De Verenigde Naties hebben beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een Noord-Koreaanse soldaat die maandag probeerde te ontsnappen, achtervolgd en neergeschoten wordt door zijn collega’s.

Het plan van de soldaat was om in een militaire wagen te ontsnappen naar de gedemilitariseerde zone in Zuid-Korea. Aan een controlepost van het leger probeert een andere soldaat hem tegen te houden. Maar die wordt gewoon voorbijgereden, waarna hij de achtervolging al lopend inzet.

Wat verderop lijkt de bestuurder te zijn vastgereden in de gracht. Zo krijgen de achtervolgende militairen de kans om hem in de boeien te slaan. Maar dat is buiten de man zelf gerekend. Hij springt uit de wagen en vlucht te voet verder.

Tijdens de daaropvolgende achtervolging opent een van de soldaten het vuur. Hij weet te ontkomen, waarna de overige militairen alsnog massaal beginnen te vuren op de ongewapende man, die de demarcatielijn - zeg maar de militaire grens - tussen Noord- en Zuid-Korea al had overgestoken.

Veertig kogels

De beelden tonen niet hoe de man uiteindelijk neergeschoten wordt, maar even later is wel te zien hoe hij bezwijkt langs een betonnen muur. Volgens het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap werden veertig kogels op hem afgevuurd, waarvan er vijf hem ook hebben geraakt.

De soldaat 'zocht aanvankelijk dekking achter een gebouw aan de zuidkant van de Joint Security Area', aldus het commando van de Verenigde Naties. De Joint Security Area is het enige deel van de gedemilitariseerde zone waar Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse soldaten oog in oog met elkaar staan.

De overloper werd overgebracht naar een ziekenhuis ten zuiden van Seoel. Daar onderging hij twee operaties, waarbij de kogels uit zijn lichaam gehaald werden. Hij ademt zelfstandig, is bij bewustzijn en stelt het goed. 'Hij zal niet sterven', aldus chirurg Lee Cook-Jong.