Nieuwe aanhoudingen na Brusselse rellen
Foto: Photo News

Het parket is erin geslaagd om al negen verdachten aan te houden na de rellen in hartje Brussel van zaterdag 11 november. Tien andere relschoppers zijn geïdentificeerd, en zullen naar verwachting de komende dagen worden aangehouden. Ook in het kader van de rellen van woensdag 15 november zijn nieuwe aanhoudigingen gebeurd.

Dat meldt de procureur des Konings van Brussel. Het gaat om zes meerderjarigen, en drie minderjarigen. Voor één iemand is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Deze dertiger zich zit nog steeds in de cel. Vijf anderen moeten zich op 5 januari voor de rechter verantwoorden. Voor de 3 minderjarigen is een procedure opgestart bij de jeugdrechtbank.

Op basis van de beelden zijn nog tien andere mensen geïdentificeerd. Het parket gaat er nu van uit dat zijn ‘de komende dagen’ aangehouden moeten worden. Van 21 anderen zijn ook beelden, maar zij zijn nog niet geïdentificeerd.

De daders zullen zich voor verschillende misdrijven moeten verantwoorden. Het gaat om zaken als diefstal met braak, al dan niet gewapende weerspannigheid en het opzettelijk aanrichten van schade aan gebouwen. De rellen braken uit na afloop van een voetbalwedstrijd tussen Marokko en Ivoorkust. Naar schatting 300 mensen waren bij de incidenten betrokken. De politie moest het waterkanon inzetten. 

Minderjarigen

Voor de rellen van vorige woensdag in de buurt van het Muntplein is er een vijfde minderjarige opgepakt. Het gaat om één van de jongeren die op een auto van een voorbijrijdende vrouw hadden staan springen. Hij zou ook een chocoladewinkel geplunderd hebben. Het parket heeft hem laten voorleiden bij de jeugdrechter en vraagt zijn plaatsing in een gesloten instelling. Twee andere minderjarige verdachten werden al geïdentificeerd maar nog niet opgepakt, aldus nog het parket.

Die vijfde minderjarige, G.D.F., geboren in 2001, was reeds gekend bij de jeugdrechtbank en werd op 21 november 2017 aangehouden op verdenking van diefstal met braak en met geweld of bedreigingen in een bende, volledige of gedeeltelijke vernietiging van een winkel, vernietiging van voertuigen met geweld of bedreigingen in een bende, meerdere gevallen van gewapende weerspannigheid en het dragen van een als wapen gebruikt voorwerp.

Volgens het parket heeft hij onder andere de 'Galler'-chocoladewinkel geplunderd en was hij één van de jongeren die gefilmd werden toen ze op de auto van een voorbijrijdende vrouw stonden te springen. Het parket heeft gevraagd dat hij in een gesloten openbare gemeenschapsinstelling voor jeugdbescherming geplaatst zou worden. De jeugdrechter zal in de loop van de namiddag een beslissing nemen over dit dossier, klinkt het.

'Daarnaast werden nog twee andere minderjarige verdachten geïdentificeerd door de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene', zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. 'Zij moeten nog worden aangehouden. Tot slot heeft de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene vijf portretten van andere daders kunnen isoleren die momenteel worden geïdentificeerd.'