De dagen van Robert Mugabe als president van Zimbabwe zijn geteld. De 93-jarige president werpt onder zware de handdoek in de ring.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is dinsdagnamiddag dan toch opgestapt. 'Ik Robert Gabriel Mugabe dien formeel mijn ontslag als president van de Republiek Zimbabwe in, met onmiddellijk gevolg', las parlementsvoorzitter Jacob Mudenda voor.  In de brief aan de parlementsvoorzitter benadrukt hij dat de beslissing 'uit eigen wil' gebeurde.

Het Zimbabwaanse parlement was dinsdagnamiddag bijeen om de afzettingsprocedure van Mugabe in te leiden. De zitting werd opgeschort na ontvangst van de brief. Die kwam als een verrassing en werd in het parlement op gejuich en applaus onthaald. 

Mugabe, 93 jaar oud, was tot vandaag het langst regerende staatshoofd. Hij leidde zijn land al sinds de onafhankelijkheid in 1980, en deed dat met ijzeren hand.

IMeteen na de aankondiging van het ontslag van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zijn de tegenstanders van de president in hoofdstad Harare massaal de straat opgetrokken. (zie video hierboven). Zelfs in het conferentiecenter waar de parlementsleden dinsdagnamiddag verzameld waren zijn gelijkaardige taferelen te zien.

Deadline

Eerder vandaag werd de afzettingsprocedure in gang gezet. Daarmee bereikte de discussie over het vertrek van Mugabe een orgelpunt. Het was zijn eigen partij Zanu-PF die de procedure op gang bracht. Mugabe wordt ervan beschuldigd dat hij zijn bevoegdheden wil overdragen aan zijn echtgenote Grace, en hij zou zelf niet meer in staat zijn om zijn rol als president te vervullen.

Vorige week vroeg zijn partij, onder druk van het leger, Mugabe om na 37 jaar zelf op te stappen. Daar ging hij toen niet op in: in een toespraak waarin hij zijn ontslag zou bekendmaken, zweeg hij alsnog over zijn vertrek. Daarop kreeg hij een deadline opgelegd, die gisteren afliep, maar ook daar trok Mugabe zich niets van aan. Daarop kondigde de partij van Mugabe aan de afzettingsprocedure in te zetten, wat vanmiddag dus gebeurd is.

Mugabe had vanmorgen nog geprobeerd om zijn toekomst te verzekeren, door een bijzondere ministerraad bijeen te roepen. Maar daar bleek dat zijn steun snel afgebrokkeld is. De meeste ministers kwamen niet opdagen, een deel is zelfs al naar het buitenland gevlucht.