Eliahu Pietruszka ontsnapte in het begin van de Tweede Wereldoorlog uit Polen naar Rusland. Sinds die dag denkt de 102-jarige man dat zijn voltallige familie werd omgebracht. Amper twee weken geleden ontdekte hij dat zijn jongere broer de oorlog overleefd had en dat diens zoon op weg was om hem te zien.

Het was een emotioneel moment: de 102-jarige Eliahu Pietruszka ontmoet de 66-jarige Alexandre, het enige kind van zijn broer Volf. De twee zien elkaar voor het eerst, want tot enkele weken geleden wist de man zelfs niet van het bestaan van Alexandre af. Meer zelfs: Eliahu wist niet dat zijn broer Volf de Tweede Wereldoorlog overleefde. Hij denkt al zeventig jaar dat zijn broer om het leven is gekomen in een Russisch werkkamp.

De ontmoeting werd mogelijk gemaakt door een online database voor slachtoffers van Yad Vashem, de Israëlische staatsinstelling voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust.

‘Ik ben heel erg blij dat er ten minste één tastbare herinnering is aan mijn jongere broer, Volf’, verklaarde Pietruszka aan persbureau Associated Press. ‘En dat ik na zoveel jaar het voorrecht heb om hem te ontmoeten.