‘Pensioen berekenen onmogelijk als puntensysteem wordt ingevoerd’
Foto: Getty Images/iStockphoto

Als federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) blijft vasthouden aan een puntensysteem, dan wordt het ‘onmogelijk’ om het toekomstig pensioenbedrag te ramen. Dat melden de drie vakbonden, ACV, ACLVB en ABVV, dinsdag in een reactie op de update van MyPension.be.

Hoeveel pensioen zal ik later krijgen? Het antwoord op die vraag kan u voortaan vinden op mypension.be, de website van de Federale Pensioendienst. Vanaf vandaag kan iedereen er het precieze bedrag te weten komen van zijn latere, wettelijke pensioenuitkering (zowel bruto als netto). Tot nog toe was die service alleen beschikbaar voor 55-plussers. Nu kan elke werknemer, ambtenaar of zelfstandige zijn pensioenbedrag opvragen, ongeacht zijn leeftijd.

De vakbonden wijzen erop dat werknemers wel zullen kunnen weten hoeveel punten ze tijdens hun loopbaan hebben opgebouwd. ‘Maar de euro’s die ze daarvoor krijgen zullen pas enkele jaren voor de pensionering bekend zijn.’ Via zijn woordvoerder ontkracht Bacquelaine de vakbondskritiek.

Het puntensysteem is een ander systeem dat de zware beroepen in kaart brengt. Tegen het einde van de legislatuur zou de invoering van een puntensysteem een feit moeten zijn. Elk gewerkt jaar telt voor een punt. Iemand met een zwaar beroep krijgt dan bijvoorbeeld 1,1 punt.

‘Geen impact’

De vakbonden wijzen er ook op dat het pensioenbedrag met het puntensysteem afhankelijk zal gemaakt worden van de levensverwachting en economische of budgettaire elementen. ‘Op die zaken heb je als werknemer geen impact, maar het kan wel leiden tot een lager pensioenbedrag’, aldus de vakbonden. ‘Zo’n systeem zorgt dus voor onzekerheid, waar werknemers en een waardige sociale bescherming niet bij gebaat zijn.’

‘Opnieuw moet ik op deze kritiek reageren’, zegt woordvoerder Koen Peumans. ‘Bij dezen bevestig ik nogmaals dat het pensioenbedrag niet kan dalen. In de wet over het puntensysteem gaan we inschrijven dat het bedrag niet zal kunnen dalen.’

Daarnaast zal het puntensysteem ‘net voor meer duidelijkheid’ zorgen, zegt Peumans. ‘Gebruikers zullen hun puntenteller kunnen raadplegen, en zullen ook kunnen zien hoeveel zo’n punt waard is.’

‘Kers op de taart’

De drie vakbonden zeggen wel tevreden te zijn over wat MyPension intussen geworden is. Het geraamde pensioenbedrag is voor de vakorganisaties ‘de kers op de taart’. Tegelijk wijzen ze erop dat met een puntensysteem ‘de inspanningen die de laatste tien jaar geleverd werden, en de tientallen miljoenen euro’s die geïnvesteerd werden zonder meer ongedaan gemaakt worden’.