Asbest op de speelplaats: alle leerlingen moeten twee dagen thuisblijven
De afbraakwerken aan de oude klassen werden voorlopig stilgelegd. Foto: IES

De Gemeentelijke Basisschool De Vlinderdreef in Moerbeke-Waas is vandaag en morgen gesloten. De reden: mogelijk asbesthoudende resten van afbraakwerken van het dak zijn niet correct verwijderd.

Vorige week verhuisden de kleuters van De Vlinderdreef naar hun nieuwe klaslokalen. Op de plaats van hun oude lokalen komt weldra de nieuwe toegang tot het complex. Die afbraakwerken zijn onlangs begonnen.

‘We wisten dat de dakbedekking uit asbesthoudende leien bestond en dat er dus heel omzichtig tewerk moest worden gegaan. Maar blijkbaar is dat toch niet gebeurd, wat wij uiteraard betreuren’, zegt Carl Vermeer van hoofdaannemer Strabag.

Zolang er geen zekerheid is over de eventuele verspreiding van de asbest, neemt het gemeentebestuur het zekere voor het onzekere. Daarom zijn de 385 leerlingen dinsdagochtend naar huis gestuurd. De ouders wordt gevraagd om schoenen enk leren van de kinderen te wassen voor ze het huis binnengaan.

Specialisten onderzoeken de risico’s van de verontreiniging. Als asbest verkeerd wordt verwijderd kunnen asbestvezels vrijkomen, met risico voor de volksgezondheid.

Het gebouw werd maandag gereinigd, net als de speelplaats. Experts hebben de verontreiniging onderzocht en de omvang in kaart gebracht.

De burgemeester heeft extra metingen gevraagd alvorens de school weer vrij te geven. De luchtmetingen waren alvast negatief. De luchtkwaliteit wordt de komende dagen verder opgevolgd via metingen door een asbestdeskundige.