Antwerpen verbiedt islamitische lezingen na ophef: 'Tweemaal voorgelogen'
Ali Houri (links) en Abid Tounssi promoten een radicale vorm van de islam. Met hun lezing in Genk waren ze lang niet aan hun proefstuk toe. Foto: NIEUWSUUR

De wekelijkse bijeenkomsten van een Islamitisch prediker Ali Houri in het gemeenschapscentrum Den Tir in Antwerpen mogen niet verder doorgaan. Dat heeft het stadsbestuur beslist. Volgens Antwerps schepen voor Diversiteit Fons Duchateau (N-VA) werd de zaal gehuurd onder valse voorwendselen. 'We werden tweemaal voorgelogen', verduidelijkt zijn woordvoerder.

Jongens en meisjes zitten grotendeels apart (de meisjes achteraan in de zaal). De Nederlandse ex-rapper Abid Tounssi noemt muziek ‘harddrugs voor de geest’ en vraagt vergiffenis voor de platen die hij zelf gemaakt heeft. Zijn mede-spreker Ali Houri bestempelt op café gaan als een zonde. De reportage die het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur maakte over islamitische debatavonden, geeft een confronterende inkijk in een lezingencircuit waar jonge moslims salafistische boodschappen te horen krijgen.

Een deel van die reportage werd gedraaid in het stadhuis van Genk. Maar niet enkel Genk zit gewrongen met het optreden van de twee predikers. Ali Houri, een van de twee predikers, heeft namelijk een twaalfdelige lezingenreeks lopen in het gemeenschapscentrum Den Tir in Antwerpen. 

Schepen voor Diversiteit Fons Duchateau laat de lezingenreeks onmiddellijk stopzetten. Het centrum werd onder valse voorwendselen gehuurd.  'We zijn tot tweemaal toe voorgelogen', aldus woordvoerder Michel Lescroart. Er werd namelijk een aanvraag ingediend voor een lessenreeks over Arabische geschiedenis. Die aanvraag verliep via een koepelorganisatie en tijdens de goedkeuring werd vastgesteld dat er geen reden was om de lessenreeks te verhinderen. 

Nu duidelijk is dat Ali Houri de lezingen geeft, stopt het stadsbestuur de lessenreeks. 'Religieuze bijeenkomsten in gebouwen van de stad Antwerpen zijn verboden’, verduidelijkt Lescroart. 'Er werd geen historische, maar een profetische boodschap overgedragen.' Wat er precies verteld werd tijdens de lezingen en of het strafbaar is, is momenteel niet duidelijk.

De verantwoordelijke organisatie die de aanvraag voor de lezingen indiende, krijgt een verbod van twee jaar. 

Ook de andere prediker, Abid Tounssi, was eerder dit jaar in Antwerpen om er te spreken. Zo was hij op 9 april te gast in het Cultureel Centrum van Deurne. 'Bij de aanvraag tot huur van enkele ruimtes van CC Deurne voor een optreden van Abid Tounssi is er geen enkele reden geweest om het evenement te verbieden', verduidelijkt schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). 'Het evenement zelf is volgens medewerkers in een positieve en open sfeer verlopen.' 

'Indien er duidelijke aanwijzingen zijn dat tijdens een activiteit grondwettelijke rechten en vrijheden ondergraven zullen worden of strafrechtelijke feiten gepleegd zoals aanzetten tot haat of racisme zal een dergelijke activiteit geweerd worden uit de stedelijke infrastructuur.'