dinsdag 21 november 2017 - Cultuur en Media
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

Er gaat heel wat dreiging uit van de eeuwenoude douglassparen. rr

1

‘Alan Wake’

De Finse studio Remedy ­Entertainment heeft zijn voorliefde voor Twin Peaks zelden weggestopt. Na enkele spitsvondige knipoogjes in de filmische knaller Max Payne, gooiden ze voor Alan Wake elke vorm van subtiliteit overboord. De actiethriller vertelt het verhaal van een aan writer’s block lijdende schrijver, die rust en inspiratie zoekt in het slapende bergdorpje Bright Falls. De plot speelt leentjebuur bij Stephen King, maar tijdens de speelbare nachtmerries van Wake worden de lynchiaanse ­registers opengetrokken. Net als in Twin Peaks is er een glansrol weggelegd voor de mysterieuze bossen. De eeuwenoude douglassparren vormen een sluier voor allerhande onfrisse praktijken waardoor er heel wat dreiging van uitgaat. Tijdens een episode van Alan Wake – de game volgt de structuur van een televisiereeks – zit u dan ook gegarandeerd even vaak op het puntje van uw stoel als tijdens de ­finale van het tweede seizoen van Twin Peaks.

Twee tieners gaan op zoek naar een vermiste vriendin. rr

2

‘Life is strange’

Pluk de hongerige geesten en de dansende dwergen weg en Twin Peaks gaat eigenlijk over het dagelijkse leven in een gehucht. Het onderzoek naar de moord op Laura Palmer, mede gevoerd door Laura’s verwarde klasgenoten die vooral op zoek zijn naar zichzelf, legt de donkere kant van small town America bloot. Life is strange, een verhalend avontuur waarbij je acties de plot beïnvloeden, speelt eveneens een heleboel jongvolwassenen uit die hun weg zoeken. We volgen studente ­fotografie Max die na vele jaren terugkeert naar haar geboorteplaats Arcadia Bay, een vervallen kustdorpje met onmiskenbare Twin Peaks-vibe. Samen met haar rebelse jeugdvriendin Chloe gaat ze op zoek naar haar vermiste vriendin Rachel. De twee raken verstrikt in een web van drugs, machtsmisbruik en gebroken relaties, waarbij Max’ ontluikende vaardigheid om de tijd terug te draaien soms heel erg van pas komt, maar tegelijkertijd ook heel wat onherstelbare schade aanricht. 

Anne Tarver: een vrouwelijke FBI-agente. rr

3

‘Virginia’

Het Britse duo Variable State gebruikt de cultreeks als vertrekpunt voor een unieke karakterstudie. Net als de nietsvermoedende Cooper die Twin Peaks binnenrijdt, heeft FBI-groentje Anne Tarver geen idee hoe Virginia haar leven voorgoed zal veranderen. Ze reist er samen met een doorwinterde collega heen om op zoek te gaan naar de spoorloos verdwenen Lucas Fairfax. Hun routineonderzoek wordt ge­hinderd door een gesloten kerk­torengemeenschap die haar ­eigen zaakjes liever zelf regelt. Bovendien kampt Tarver, door wiens ogen de speler kijkt, met bizarre dromen die afhankelijk van uw eigen interpretatie al dan niet verbonden zijn met de zaak. De makers vertellen het verhaal zonder woorden, zodat u rustig de sfeer kan opnemen vooraleer u na ongeveer twee uur richting de bloedstollende finale gejaagd wordt.

4

‘Deadly premonition’

De stokoude piccolo die ­enthousiast zijn duim opsteekt naar de neergeschoten Cooper maar geen hulp haalt – bizarre humor is nooit ver weg in Twin Peaks. Geen enkel spel benadert het prettig gestoorde kantje van de reeks zo goed als de horrorgame Deadly premonition. Zo doet Special Agent Francis York Morgan qua excentriciteit niet onder voor zijn tv-collega. Het klissen van de Raincoat Killer doet hij bij voorkeur na een frisse scheerbeurt en in een strak pak. De wereldvreemde detective onderbreekt conversaties om – ‘Diane, I’m holding in my hands a small box of chocolate bunnies’ – monologen te voeren met een onzichtbare kompaan. Verder is er een geheime club die het kwaad bestrijdt en ontdekt hij een paranormale rode kamer. Pastiche in zijn puurste vorm, die niet stopt bij het verhaal. Want toeval of niet: de ­bedenkelijke grafische kwaliteit en rampzalige besturing dragen bij aan de knullige charme van deze ultieme ode aan Twin Peaks.