Hoe bepalend is de plek in het gezin?
De pasgeboren zoon van Prins William en Kate Middleton is de vijfde in de rij voor de troonopvolging...
Deelnemers in Genk gaan graag op de foto met Abid Tounssi (links) en Ali Houri (rechts). facebook
Genk zit verveeld met een debatavond waar een strikt islamitische boodschap werd verkondigd. Dat was niet hun eerste optreden in ons land.
Deelnemers in Genk gaan graag op de foto met Abid Tounssi (links) en Ali Houri (rechts). facebook
Genk zit verveeld met een debatavond waar een strikt islamitische boodschap werd verkondigd. Dat was niet hun eerste optreden in ons land.
BLIKVANGER
Brussel Jongens en meisjes zitten grotendeels apart (de meisjes achteraan in de zaal). De Nederlandse ex-rapper Abid Tounssi noemt muziek ‘harddrugs voor de geest’ en vraagt vergiffenis voor de platen die hij zelf gemaakt heeft. Zijn medespreker Ali Houri bestempelt op café gaan als een zonde. De reportage die het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur maakte over islamitische debatavonden, geeft een confronterende inkijk in een lezingencircuit waar jonge moslims salafistische boodschappen te horen krijgen.
Een deel van die reportage werd op 30 september gedraaid in het stadhuis van Genk. De lokale vereniging Al Qiblah/Het Kompas had het duo uitgenodigd en daarvoor een locatie ter beschikking gekregen van het stadsbestuur. Het bracht staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), die in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen naar Genk terugkeerde, tot een uithaal op Twitter. Andere beelden in de NOS-reportage werden gemaakt op de Vrije Universiteit van Amsterdam. Beide instituten stelden hun deuren open voor een debatavond waar zaken aan bod kwamen die de wenkbrauwen sterk doen fronsen.
Muslimexpo
Voor geen van beide sprekers was dit hun eerste optreden in ons land. Abid Tounssi was bijvoorbeeld op 9 april te gast in het Cultureel Centrum van Deurne. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) wilde gisteren niet reageren op zijn komst, zes maanden voor de passage in Genk, maar verwees door naar schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V). Zij wilde alleen kwijt dat de procedures allicht gevolgd zijn. ‘Voor de zaal verhuurd werd, was er een intakegesprek’, zegt haar woordvoerder Liesbeth De Maeyer. ‘We wachten nog op het verslag van dat gesprek voor we officieel willen reageren.’
‘Met alle suggesties die deze twee doen, is het zeer moeilijk om niet in een geïsoleerd leven te belanden’ Jan Jaap de Ruiter Arabist aan Universiteit Tilburg
Ali Houri was vorig jaar dan weer als ‘spirituele keynote speaker’ te gast op de Muslimexpo in Antwerp Expo. Hij had het er over ‘self & time management’.
Houri houdt er bijzondere sympathieën op na. Zo riep hij op 2 november via Facebook op om geld te storten voor een Belgische haatprediker die ervan wordt verdacht jonge moslims te hebben geronseld voor de strijd in Syrië. Die haatprediker, Tarik Chadlioui, werd opgepakt in het Engelse Birmingham.
‘Die boodschap dateert wel van weken na zijn passage in Genk op 30 september’, merkt burgemeester Wim Dries (CD&V) op. ‘Op 19 september gaf hij een lezing in het Gemeenschapscentrum Den Tir in Antwerpen. Er is mij van daaruit niets gemeld over eventuele problematische inhoud.’
Op de lezing in Genk was een politieman van de lokale cel diversiteit aanwezig. Volgens dat verslag was de boodschap er gematigder dan Nieuwsuur laat uitschijnen. ‘De vzw die de bijeenkomst organiseerde, staat ook gekend als een vereniging die net de verschillende aspecten van de islam genuanceerd wil brengen’, zegt Dries. De vzw of de sprekers zijn niet gekend bij het Ocad, dat gewelddadig extremisme opvolgt. Bij Al Qiblah/Het Kompas zijn ze er naar eigen zeggen ‘het hart van in dat de verbindende en positieve boodschap die wij willen brengen in de reportage, zo wordt verwrongen’.
‘Het is ook triestig en onnodig polariserend dat dit op nog geen jaar van de verkiezingen politiek wordt gerecupereerd’, vinden ze. Zelf noemen ze Ali Houri een figuur die ‘net voortdurend oproept om positief te participeren in deze samenleving’.
De hele episode maakt duidelijk hoe moeilijk het is om als stadsbestuur vat te krijgen op debatavonden waar dit soort figuren ten tonele verschijnt én hoeveel aantrekkingskracht ervan uitgaat.
‘Dit is booming business’, analyseerde Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Universiteit Tilburg, bij de uitzending van Nieuwsuur. ‘Het trekt jonge mensen aan die een goeie moslim willen zijn. Je kunt dat waarderen, maar met alle suggesties die deze twee doen, is het zeer moeilijk om niet in een geïsoleerd leven te belanden. Een salafistische boodschap is ook onvermijdelijk verbonden aan geweld. De predikers hebben een grote verantwoordelijkheid.’
Muziek maakte van Abid Tounssi, alias Salah Edin, ‘een negatief en arrogant persoon’. Youtube
BLIKVANGER
BrusselOp de coverfoto van zijn doorbraakalbum Nederlands Grootste Nachtmerrie (2007) staat Salah Edin afgebeeld als Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh. Het was een statement, zei hij toen, om aan te tonen dat alle Marokkanen volgens hem over één kam worden geschoren. De foto belandde in de film Fitna, wat hem dan weer een breed uitgemeten rechtszaak opleverde tegen de Nederlandse politicus Geert Wilders – die hij won. In een interview met NRC Handelsblad noemde hij zich ooit ‘een jihadstrijder op het podium’. Hij was trots dat in het buitenland ‘20.000 middelvingers de lucht in gingen’, wanneer hij schold op de inmiddels overleden Israëlische politicus Ariël Sharon en oud-president George W. Bush.
Tot vorig jaar was Abid Tounssi, want dat is de echte naam van Salah Edin, een behoorlijke succesvolle rapper die onder meer optrad als voorprogramma van de Amerikaanse Wu-Tang Clan. Begin dit jaar stopte hij met muziek. ‘Vandaag maak ik geen muziek meer en vraag ik jullie vanuit het hart om die ook geen aandacht meer te geven’, schreef hij op zijn Facebookpagina. ‘Ik wil mijn spijt betuigen aan iedereen die ik misleid, verleid of voorgelogen heb.’
Hij uitte zich als een salafist. In plaats van concerttempels aan te doen, trekt Abid Tounssi nu het land rond met lezingen over het terugvinden van zijn geloof. Hij vraagt er vergiffenis voor zijn vroegere levensstijl, waarbij muziek hem tot ‘een negatief en arrogant persoon’ had gemaakt.
‘Ik ben geen predikant, maar een persoon die zijn levenservaring deelt’ Abid Tounssi
Vandaag beschrijft de ex-rapper muziek als een ‘gateway drug’ die zijn leven volledig overhoophaalde. Hij vertelt zijn publiek hoe hij het contact met zijn ouders verloor. Maar ook over een jeugddelinquent en vriend die verongelukte, op de vlucht voor de politie. In de speler in zijn auto zat een cd van Salah Edin, aldus Tounssi.
Met ‘Het Spijt me ‘stond hij in cultuurcentra in Nederland en ook enkele keren in België. Dat er nu ophef is over zijn passage in Genk, betreurt hij. ‘Ik ben geen predikant maar een persoon die zijn levenservaring deelt’, zegt Tounssi telefonisch aan De Standaard.
Waarom moeten vrouwen daarbij achteraan in de zaal zitten? ‘Niet dat ik vrouwen wil vergelijken met mindervaliden, maar die zitten toch ook soms vooraan? Dat is alleen een kwestie van organisatie’, zegt Abid Tounssi. ‘Ik heb niets verkeerds gezegd in Genk. Maar dat weet mevrouw Demir allicht niet, omdat ze niet aanwezig was. Erg jammer vind ik dat. Maar meer woorden wil ik er echt niet aan vuil maken.’ (elb)