Heeft David Goffin de finale verloren door onsportieve fans?
Foto: Photo News

Heeft David Goffin de finale van de Masters verloren door onsportieve fans? In de derde set werd onze landgenoot bij een 3-2 stand voor Dimitrov meerdere malen uit zijn concentratie gebracht door enkele roepende lieden in het publiek toen hij wilde opslaan. Zelfs nadat ook de stoelscheidsrechter de ‘fans’ aanmaande tot stilte en sportiviteit. Oorzaak of niet: daarna kantelde de game wel. Goffin gaf een 30-0 uit handen en verloor zijn opslagspel. Uiteindelijk de beslissende break in de zenuwslopende derde set. Bij Goffin brak de veer en Dimitrov, die vleugels kreeg, maakte het af.

Agressieve start

Volgens onze man ter plekke moest Goffin uitpakken met agressief tennis om een kans te maken tegen het Bulgaarse opslagkanon. En dat deed de Luikenaar ook meteen door in het openingsspel meteen door de opslag te gaan van Dimitrov. Droomstart, maar in het daaropvolgende stond Goffin nog net iets te veel na te genieten. Dimitrov profiteerde van de fouten van de Belg en bracht de bordjes terug gelijk. Vreemde set Maar in een vreemde openingsfase waarin de zenuwen de bovenhand namen, kon ook Dimitrov zijn tweede opslaggame niet winnen. In het vierde game was Goffin die zijn opslagen kon verzilveren in een game punt. Twee rake aces zorgden voor een eerste kloof in de match.

Maar die kon hij niet behouden. Bij 3-4 kreeg Dimitrov opnieuw de kans om door de opslag van Goffin te gaan. En die mogelijkheid liet de Bulgaar niet onbenut. Een cruciaal spel, zou blijken. Het vertrouwen bij Dimitrov steeg en bij 6-5 steeg de foutenlast bij Goffin. Onze landgenoot werd plots in het nauw gedreven en kreeg hij vijf setballen tegen. Vier kon hij er wegwerken, maar de vijfde was er te veel aan. Goffin sloeg de bal buiten en zo ging een vreemde eerste set met tal van breaks na iets meer dan een uur spelen naar Dimitrov.

Door het oog van de naald

In tegenstelling tot de eerste set konden de twee finalisten in het begin van de tweede set hun opslagspel wel behouden. Goffin deed dat zelfs met twee blanco games, maar in zijn derde spelletje leek het mis te lopen. Een strakke bal ging gevaarlijk dicht naar de lijn. De lijnrechter schreeuwde dat de bal buiten was, maar die call werd overruled door de stoelscheidsrechter. Het hawk eye-systeem gaf de stoelref gelijk. Goffin neutraliseerde het gevaar met een staalharde ace. Oef.

Goffin door het oog van de naald. En dat voorval had Goffin blijkbaar nodig om even in overdrive te gaan. In het volgende spel kreeg hij plots twee breakballen voor de voeten geworpen. De eerste was meteen de goede. Goffin won ook op zijn eigen opslag en reikte zo een hand uit naar de setwinst. Bij 4-5 zette de Belgische nummer zeven van de wereld de tweede set definitief naar zijn hand door de tweede van drie setballen te benutten.

Vier breakkansen

Een allesbeslissende derde set zou uitmaken wie de verrassende winnaar van de Master zou worden. En daarin ging Goffin verder op zijn elan van de tweede set. In het eerste spel kreeg hij meteen drie breakkansen, maar telkens kon Dimitrov met een krachtige opslag die telkens wegwerken. Een vierde breakmogelijkheid sloeg hij ongelukkig buiten. Dimitrov moest even naar adem happen, maar kon zijn eerste spel in de derde set uiteindelijk toch voor zich houden.

Alsof het een terugkeer was naar de eerste set, kreeg ook Goffin plots moeilijkheden om zijn eerste opslagspel te winnen. Met uitstekend verdedigingswerk dwong Dimitrov ook een breakpunt af. Goffin liet niet zich niet ringeloren en stelde snel weer orde op zaken.

Onsportieve fans

In de volgende drie spelletjes bleven beide heren hun eigen opslagspel meester. Maar bij een 3-2 stand haalden onsportieve fans in de 02 Arena Goffin uit zijn concentratie en sloeg Dimitrov genadeloos toe. Break en 4-2 achter. Grigor Dimitrov kreeg vleugels, terwijl de veer bij Goffin brak. Of toch niet helemaal? Bij 5-2 kreeg Dimitrov drie championship-points, maar één voor één werden ze weggemept door Goffin. Uitstel van executie, want in het volgende spel maakte Dimitrov het af op zijn eigen opslag. De beslissende bal werd door Goffin in het net geslagen. Jammer, jammer, jammer.