Slimme versnelling? Van der Poel had niet eens door dat Aerts van fiets wisselde
Foto: Photo News

Mathieu Van der Poel blijft winnen. Ook op Deense bodem was er geen kruid gewassen tegen de Europese en Nederlandse kampioen. Hij sluit een week met knieproblemen af met een andermaal indrukwekkende solozege. “De knie? Daar heb ik totaal geen last meer van.” Toon Aerts bleef nog het langst in het zog van de winnaar. “Maar achteraf gezien had ik beter niet van fiets gewisseld”, redeneerde hij. Wout van Aert was dan weer eerlijk: “Deze Van der Poel is onklopbaar.”

Mathieu Van der Poel: “Heb Aerts zelfs niet zien binnenrijden”

Mathieu Van der Poel sloot een week met knieproblemen af met een knalprestatie in Bogense. “Dit is heel mooi”, reageerde hij na zijn vierde zege in evenveel Wereldbekermanches. “Het was inderdaad niet mijn beste week, maar ik had twee dagen geleden dat mijn knie geen problemen meer zouden opleveren. Ook tijdens de cross heb ik niets gevoeld.”

Nochtans kwam hij gisteren tijdens zijn laatste training nog ten val op zijn getormenteerde knie. “Daardoor is het weer wat gevoelig geworden, maar ik werd geraakt net onder de wonde van in Gavere. Gelukkig.”

Naar de cross zelf dan. Van der Poel pakte zijn eerste overwinning na zijn Europese titel na een slimme versnelling toen Toon Aerts de materiaalpost indook. Een bewuste tactiek? “Ik heb hem toen zelfs niet zien binnendraaien’, verrast de Nederlander. En toch: de tevens Nederlandse kampioen vergrootte zijn kloofje tot een gat en binnen was de winst. “Nochtans had ik in het begin van de wedstrijd wel wat tijd nodig om in mijn ritme te geraken. Ook had ik een paar ronden nodig om de beste sporen te vinden, want het parcours was in de paar uur na de opwarming al veranderd.”

Slimme versnelling? Van der Poel had niet eens door dat Aerts van fiets wisselde
Foto: Photo News

Wout van Aert: “Mathieu is onklopbaar”

Wereldkampioen Wout van Aert kon zich tevreden stellen met een tweede stek. “Mathieu was vandaag gewoon de sterkste”, klonk hij eerlijk. “Op dit moment is hij onklopbaar.”

Na een knappe achtervolgingsrace sprintte hij in de laatste meters voorbij Aerts naar de tweede stek. “In de tweede helft van de race kwam ik dichter op Toon. Door een lekke band van hem kon ik op en over hem gaan. De tweede plek was binnen, dacht ik.”

Tot ook hij af te rekenen kreeg met een leegloper. “Daardoor kwam Aerts terug, maar in de laatste ronde reed ik opnieuw lek. Misschien wel mijn eigen fout. Ik heb gekozen om te rijden met een smal profiel. En dan heb je meer kans om plat te rijden. Gelukkig kon ik Aerts nog kloppen en werd ik beloond voor mijn achtervolgingswerk.”

Slimme versnelling? Van der Poel had niet eens door dat Aerts van fiets wisselde
Foto: Photo News

Toon Aerts: “Beter niet van fiets gewisseld”

Toon Aerts was de enige die een tijdje het spoor van Mathieu Van der Poel kon volgen, maar na een fietswissel viel hij op een gaatje dat hij niet meer dicht gefietst. “Na de beloftenrace had ik de fiets van mijn broer (Thijs Aerts, nvdr.) gezien. Vol met slijk. Ik had dan vooraf besloten om na iedere twee ronden van fiets te wisselen. Maar dat had ik beter niet gedaan. Op het moment dat ik binnenging, plaatst Van der Poel een versnelling.”

“Hij pakte meteen een paar meter. Maar het scheelt enorm of je bij hem in het wiel zit of vol in de wind moet terugknokken. Hij reed simpelweg een tempo hoger. Ik kwam geen meter dichter.”

Na een lekke band kwam ook Wout van Aert terug en die klopte hem in de spurt voor de tweede plek. “Ik probeerde het tempo zo hoog mogelijk te houden, maar dan reed ik lek. In de slotfase zag ik dat ik plots een gat had. Daar klopt iets niet, dacht ik.

Inderdaad, want ook Van Aert had een lekke band. “Maar hij kwam nog terug en aan de finish zat er bij hem nog net iets meer op. Ik was ook gewoon ‘de nek af’. Ik ben wel blij dat ik dit niveau haal. Ik was minder in september en oktober, maar nu bewijs ik dat ik tussen de mannen sta.”

Slimme versnelling? Van der Poel had niet eens door dat Aerts van fiets wisselde
Foto: Photo News