‘Vrijheid helpt iedereen vooruit’
Foto: BELGA

Het Open VLD-congres heeft vanochtend met een daverend applaus voor voorzitster Gwendolyn Rutten en stichter Guy Verhofstadt zijn programma voor de komende tien jaar vastgelegd.

Open VLD gaat voor een sociale vlaktaks. Een op het congres goedgekeurd amendement zegt dat de belastingvrije som moet worden opgetrokken tot de armoededrempel, zodat wie een laag loon of lage uitkering heeft, geen belastingen meer moet betalen. De vennootschapsbelasting moet voor de liberalen verlaagd worden tot maximum 15 procent.

De liberalen willen ook dat werk flexibeler georganiseerd kan worden. Iedereen zou het recht moeten hebben om thuis te werken. Werkgevers zouden dat enkel kunnen weigeren als ze dat kunnen motiveren. De congresteksten die de partij had voorbereid, stelden ook voor om verlof te delen met anderen. Dat voorstel werd wel weggestemd, meteen ook het enige punt dat geen meerderheid haalde.

Ook over ethische thema’s werd gesproken. De liberalen pleiten voor een wettelijk kader voor een “voltooid leven”. Wie niet in medisch opzicht lijdt, maar uitdrukkelijk, onafhankelijk en vrijwillig om stervenshulp vraagt, moet kunnen begeleid worden.

De liberalen pleiten ook voor een seculiere samenleving, waarbij levensbeschouwing en religie louter aangelegenheden zijn van het individu, en niet van de overheid. De overheid zou religies dan ook niet meer moeten financieren.

Het congres herbevestigde ook dat Open VLD de kernuitstap tegen 2025 wil doorzetten.

Voorzitster Gwendolyn Rutten zong in haar slottoespraak de lof van de vrijheid en van haar partij, die dit jaar 25 jaar bestaat. ‘Elke keer geeft de geschiedenis ons gelijk. Want stuk voor stuk, vroeg of laat worden onze ideeën realiteit’, zei Rutten.

De liberalen zetten zich af tegen de conservatieven ‘van links en rechts, van iedereen die zijn privileges wil houden’. Voor Guy verhofstadt is het duidelijk in welk kamp dit zitten in Europa. ‘De gevaarlijkste krachten zijn niet zij die dromen, zijn niet de eurohaters of eurosceptici maar zij die twijfelen en tegelijk warm en koud blazen. Zij, om een steek te geven, die de kracht van verandering willen belichamen maar in Europa inertie veroorzaken en in zee gaan met groepen die Europa willen verlaten.’