Weinstein liet 91 mensen schaduwen om uitlekken misbruik te voorkomen
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Hollywoodproducent Harvey Weinstein liet 91 mensen door privédetectives in het oog houden. Op die manier wilde hij voorkomen dat de betrokkenen naar buiten zouden komen met klachten over seksueel misbruik. Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer, die de lijst heeft kunnen inkijken.

De lijst bevat de namen van 91 mensen uit de filmwereld, zoals acteurs, publicisten, producenten en financiers. Weinstein zou de lijst zelf hebben opgesteld in het begin van dit jaar, dus een negental maanden voordat de krant The New York Times met het misbruikschandaal naar buiten kwam.

Detectives die door Weinstein werden ingehuurd, moesten nagaan of de mensen op de hoogte waren van klachten over misbruik en of ze van plan waren om daarmee naar buiten te komen. Die informatie werd vervolgens overgemaakt aan Weinstein en zijn advocaten.

Meer dan vijftig namen op de lijst werden in het rood aangeduid. Daarmee wilde Weinstein aantonen dat die personen prioriteit moesten krijgen, omdat er een grote kans bestond dat ze zouden praten over het gedrag van de filmproducent. Onder meer de naam van Rose McGowan, die Weinstein beschuldigd heeft van verkrachting, staat in rode inkt gedrukt.

Volgens The Observer, de zondagskrant van The Guardian, was Weinstein de lijst beginnen opstellen nadat hij had vernomen dat The New York Times begonnen was met het verzamelen van getuigenissen. Het is niet zeker wat hij met de informatie wilde doen. Mogelijk was het de bedoeling om een deal te sluiten met mensen die van plan waren Weinstein te beschuldigen.

Voorlopig hebben al meer dan vijftig vrouwen Weinstein openlijk beschuldigd van ongewenste intimiteiten, seksuele agressie en verkrachting.