Vermiste onderzeeër geeft teken van leven
Foto: REUTERS

De sinds woensdag vermiste Argentijnse onderzeeër heeft geprobeerd om via sateliettelefoon contact op te nemen met marinebasissen. De onderzeeër probeerde zeven keer te bellen, maar telkens mislukte de verbinding. Dat zegt het Argentijnse ministerie van Defensie.

De pogingen tot contact duurden tussen de vier en 36 seconden, schrijft The Guardian. Momenteel wordt geprobeerd om te lokaliseren waar het signaal vandaan kwam. De hoge golven in de regio, van zes tot zeven meter, kunnen de verbinding met de satelliettelefoon verstoren, zei Balbi.

De onderzeeër ARA San Juan was met 44 bemanningsleden vertrokken van Ushuaia in Vuurland naar de onderzeeërbasis in Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Sinds woensdag was van de onderzeeër niets meer vernomen. Voor de radioverbinding wegviel, bevond de onderzeeër zich in de wateren van de San Jorgegolf, ongeveer 430 kilometer voor de kust van Patagonië.

Aan de internationale reddingsactie in de Zuid-Atlantische Oceaan nemen tien Argentijnse marineschepen, een Brits poolschip en drie VS-vliegtuigen deel. Ook uit Brazilië, Chili, Uruguay en Zuid-Afrika is hulp aangeboden.