Noorse miljonairsdochter krijgt boete van ‘slechts’ 25.000 euro voor dronken rijden
Foto: Twitter

Katharina Andresen, de dochter van een Noorse miljonair, moet een boete van 250.000 Noorse kroon (25.800 euro) betalen omdat ze dronken achter het stuur was gekropen. Daarmee komt ze nog goed weg.

Gezien Noorse boetes in verhouding staan met je inkomsten, had de rechter haar eigenlijk een geldboete van 40 miljoen kroon (4,1 miljoen euro) kunnen opleggen.

De 22-jarigen Andresen is de rijkste vrouw van Noorwegen met een geschat fortuin van 7,7 miljard kroon (795 miljoen euro). Ze is erfgename van een enorm rijke familie.

Het mogelijke bedrag werd fors verlaagd omdat de jonge vrouw nog studeert, bij haar ouders woont en volgens de rechter nog geen vast inkomen heeft. Ze kreeg een rijverbod van 13 maanden en zal ze haar rijbewijs opnieuw moeten halen.

Excuses

‘Ik wens me te verontschuldigen dat ik gereden heb met een glas op’, zegt de vrouw aan de Noorse krant Finansavisen per SMS. ‘Ik dacht dat ik terug op 0 (promille red.) zat omdat ik al een tijdje niet meer gedronken had, ik had het moeten checken. Het spijt me echt.

Noorwegen is bijzonder streng op alcohol in het verkeer. In België mag je niet meer rijden als je meer dan 0.5 promille in je bloed hebt. In Noorwegen is dat al vanaf 0.21 promille en Andresen werd betrapt met 0,61 promille alcohol in haar bloed. In België had de vrouw een tijdelijk rijverbod gekregen van drie uur en - hoogstwaarschijnlijk - een minnelijke schikking van om en bij 150 euro.