'Politie was niet voorbereid op rellen Brussel'
Foto: EPA-EFE

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft toelichting gegeven bij het rapport van de Algemene Inspectie over de rellen van afgelopen zaterdag in Brussel.

Afgelopen zaterdag kwam het tot zware rellen in de hoofdstad na de WK-kwalificatie van Marokko. Een driehonderdtal relschoppers trok er een spoor van vernieling door het centrum van Brussel.

Dat de politie die dag niet aanwezig was en niemand heeft opgepakt, heeft volgens het rapport van de Algemene Inspectie - dat Jambon voorlas - te maken met het feit dat de politie ‘niet voorbereid was op de feiten omdat ze niet over de juiste informatie beschikte’.

'Zelfs wanneer de politie over de juiste informatie had beschikt, had dat geen verschil gemaakt. De rellen zijn spontaan ontstaan en onze hoofdstad heeft geen plan voor zulke rellen. Voor manifestaties is er wel een plan', klonk het. 

Gebrekkige commandostructuur

'Voor dit soort incidenten is slechts een peloton ter beschikking gesteld. Dat is te weinig voor zulke bijeenkomsten. Bovendien is de commandostructuur, die nu aanwezig is, te gebrekkig om tijdens zulke rellen versterking op te roepen. Daardoor was men niet in staat om adequaat te reageren.'

Nochtans waren er andere versterking ter beschikking, aldus het rapport. De gebrekkige commandostructuur leidde ertoe dat onder meer een dertigtal beschikbare personen uit drie andere zones niet werden ingezet. De versterking uit Antwerpen, die wél werd gevraagd, kwam net te laat. 'Men vraagt zich in het rapport dus af waarom er versterking uit Antwerpen werd gevraagd terwijl er in de omringende zones ook beschikbare personen aanwezig waren', aldus Jambon.

Screening sociale media 

Niet enkel de commandostructuur, maar ook de informatiepositie van de politie moet worden versterkt. Om over voldoende informatie te beschikken, is ook een screening van sociale media nodig, stelt de Algemene Inspectie.

'Op basis van de bevindingen in dit rapport zal een actieplan opgesteld worden', besloot Jambon.