Juniore Mina Libeer toont haar kunnen, Van Snick pakt bronzen medaille in Den Haag
Foto: Photo News
Charline Van Snick (-52 kg) heeft op de Grand Prix van Den Haag brons gepakt na een spannende kamp tegen de Poolse Agata Perenc. Juniore Mina Libeer (-57 kg) en Kenneth Van Gansbeke (-66 kg) behaalden een vijfde plaats.

Een maand nadat ze op de Grand Slam van Abu Dhabi goud veroverde, mocht Charline Van Snick (IJF 8) in Den Haag het podium voor brons. Toch verliep de Grand Prix van Den Haag niet van een leien dakje. Ze verloor verrassend haar eerste kamp van de dag tegen de Spaanse Estrella Lopez Sheriff (IJF 83). "Dat betekende een fikse opdoffer voor mij want dat had ik helemaal niet verwacht. Het maakte me wel duidelijk dat ik fysiek heel moe ben. En dat is dan weer geen verrassing want sinds juni heb ik constant op een heel hoog niveau getraind."

In de herkansingen tegen de Portugese Leandra Freitas (IJF 46) was het wachten tot de laatste minuut vooraleer onze landgenote haar tegenstrever in een houdgreep kon bedwingen. In de kamp voor brons tegen Agata Perenc (IJF 21) leek het beter te gaan want binnen de minuut kwam Charline Van Snick met waza-ari op voorsprong. Ze domineerde de kamp verder, maar 3 seconden voor tijd kon de Poolse toch nog een waza-ari tegen scoren zodat de beslissing in de Golden Score moest vallen. Daarin pakte de Luikse na 17 seconden uit met een nieuwe houdgreep.

"In ben geen moment in paniek geweest nadat Perenc gelijk maakte", klonk het bij een zelfzekere Van Snick na afloop. "Ik voelde dat ik de betere was en gelukkig kon ik het snel afmaken. Ik ben wel blij dat het seizoen er nu op zit. Ik vertrek wel naar Japan, maar doe daar alleen mee aan de stage; de Grand Slam laat ik links liggen. Ook de Masters in het Russische Sint-Petersburg laat ik aan mij voorbij gaan. Ik heb rust nodig."

Libeer toont zich

Juniore Mina Libeer kwam diep ontgoocheld aan in de mixed zone van de Grand Prix van Den Haag judo nadat ze haar kamp voor brons tegen de Duitse Amelie Stoll verloren had. Nochtans was het pas haar eerste wedstrijd op het allerhoogste niveau van de IJF World Judo Tour.

De Duitse Amelie Stoll (IJF 38) werd vorige week in Podgorica (Montenegro) nog Europees kampioen bij de beloften en kwam dus met het nodige zelfvertrouwen op de tatami in Den Haag. In het duel voor de derde plaats verraste ze Mina Libeer (IJF 56) al na tien seconden en dat leverde uiteindelijk de zege op. "Ik ben vandaag drie keer in de eerste minuut op achterstand gekomen. Ik kan dus onmogelijk tevreden zijn", verduidelijkte Mina Libeer haar ontgoocheling.

"Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik onder de indruk was van de omstandigheden waaronder je moet aantreden voor een kamp voor brons op een Grand Prix. Wellicht is dat een verklaring waarom de Duitse mij zo snel kon verrassen. Ik heb haar ooit al verslagen en ook nu had ik het gevoel dat ik niet onderlag bij haar. Dat maakt de ontgoocheling des te groter. Op zich mag je niet klagen als je een vijfde plaats verovert op je eerste Grand Prix, maar als je er zo dichtbij bent, wil je ook die medaille. Anderzijds onthou ik wel dat ik twee keer een achterstand kon ophalen en dat is ook niet onbelangrijk voor de toekomst."

"Ontgoocheld zijn over een vijfde plaats is een goede eigenschap voor een topsporter", vulde haar coach, de Nederlander Mark van der Ham aan. "Je mag niet tevreden zijn met een wedstrijd die je verliest. Zeker niet als je meer dan drie kwart van de kamp de betere bent. Maar ik ben ervan overtuigd dat Mina hier sterker uitkomt. Tenslotte zegt een resultaat ook niet alles. Jorre Verstraeten vocht vorige week op het EK voor beloften, waar hij nochtans 5de werd, niet zo goed als vandaag. Toch werd hij hier in de eerste ronde gewipt. Het belangrijkste is dat deze jonge generatie progressie blijft maken en daarover hoor je mij zeker niet klagen."

Vice-Europees kampioen bij de junioren Jorre Verstraeten (IJF 51) verloor bij de -60 kg zijn eerste kamp tegen de Rus Sakhavat Gadzhiev (IJF 161) en bij de -66 kg raakte de 21-jarige Gourgen Alesanyan (IJF 337) ook niet voorbij zijn eerste concurrent, onze Noorderbuur en leeftijdsgenoot Matthijs van Harten (IJF 183).