David Goffin plaatst zich voor historische halve finale op Masters na eenvoudige zege tegen boezemvriend
Foto: AFP

David Goffin (ATP 8) heeft zich naar de halve finales getennist op de ATP World Tour Finals, de opvolger van de Masters. Tegen de Oostenrijker en boezemvriend Dominic Thiem (ATP 4) begon Goffin nochtans opnieuw slecht aan de wedstrijd, maar hij zette een 3-0 achterstand nog om in 4-6 setwinst. In de tweede set zakte Thiem helemaal door het ijs, Goffin maakte het eenvoudig af: 1-6.

Net als tegen de Bulgaar Dimitrov begon Goffin zijn derde poulewedstrijd met heel wat twijfels. Het zat niet goed in het kopje, dus sloeg Thiem zich al snel richting een 3-0 voorsprong in de eerste set. Daarna keerden de rollen echter volledig om: Thiem maakte steeds meer fouten en Goffin speelde steeds beter. In geen tijd ging de Luikenaar op en over Thiem: van 3-0 ging het naar 3-6 in de eerste set, die net iets meer dan een halfuurtje duurde. Goffin maakte de eerste set af met een knappe passeerslag.

Nog één set binnenhalen en Goffin mocht zich opmaken voor een halve finale tegen Roger Federer. Die gedachte gaf Goffin vleugels. Al in het derde spelletje brak hij door de opslag van Thiem, goed voor de 1-2. Thiem speelde ver onder zijn niveau, Goffin haalde de dubbele break binnen bij 1-3 en kon de wedstrijd rustig uitspelen: 1-6 in de tweede set, game set en match na 1 uur en 13 minuten spelen.

David Goffin plaatst zich voor historische halve finale op Masters na eenvoudige zege tegen boezemvriend
Foto: REUTERS

David Goffin neemt als eerste Belg voor het eerst deel aan de Masters en zit dus meteen in een historische halve finale. Daar wacht zaterdag Roger Federer (ATP 2), dat wordt toch een moeilijkere tegenstander dan Thiem. Goffin staat voor een serieuze test, want twee weken geleden leed hij nog een pijnlijke 6-1, 6-2 nederlaag tegen Federer in Basel. In de zes voorbije clashes tegen Federer kon Goffin ook nog nooit winnen.

Glunderende Goffin: “Nu niets te verliezen tegen Federer”

"Dit is ongelooflijk, ik ben super tevreden. Het was toch wat moeilijk om me te herlanceren na mijn nederlaag tegen Grigor Dimitrov", doet Goffin het verhaal van de wedstrijd. "Ik begon heel zenuwachtig aan de match en Thiem opende uitstekend. Hij speelde vrij solide, maar bij een 3-0 achterstand krabbelde ik recht. Mijn returns waren plots veel beter, ik sloeg goed op en nam de bovenhand in de rally's. Toen de eerste set binnen was, voelde ik dat Thiem een mentale tik had gekregen. Hij maakte veel indirecte fouten en zijn slagen vanaf de achterlijn waren niet meer zo precies."

Zaterdag wacht in zijn eerste halve finales op de Finals de zwaarst mogelijke tegenstander. Roger Federer, zesvoudig winnaar van de ATP World Tour Finals en het idool van de jonge Goffin. In de onderlinge confrontaties leidt de Zwitser met 6-0. "Ik heb nog niet gevonden hoe ik de code van Federer moet kraken. Mijn laatste wedstrijd tegen hem in Bazel was ontzettend moeilijk (Goffin verloor kansloos met 6-1 en 6-2). Zelfs als ik de ballen goed raak, lukt het mij niet om hem uit verband te spelen. Ik weet niet goed wat ik moet doen om hem te verslaan. Ik ga iets anders moeten proberen, iets dat ik in het verleden nog nooit heb gedaan. Ik weet niet of dat zal lukken, want op dit moment vindt hij een antwoord op alles. Hij heeft al zoveel wedstrijden gewonnen en speelt op zijn favoriete ondergrond (hardcourt). Maar ik zal tot het uiterste gaan. Ik heb niets te verliezen."

Federer speelt liever tegen Goffin dan tegen Thiem

David Goffin (ATP-8) plaatste zich vrijdag ten koste van de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4) voor de halve finales van de ATP World Tour Finals. Zijn volgende tegenstander, de Zwitser Roger Federer (ATP-2) is daar niet rouwig om. "Ik speel liever tegen Goffin dan tegen Thiem", verklaarde de 19-voudige grandslamwinnaar.

"Ik heb recent in Bazel nog een heel goede partij tegen Goffin gespeeld (6-1, 6-2) en hier in Londen ging Goffin zwaar de boot in tegen Dimitrov (6-0, 6-2) en die heeft zowat dezelfde speelstijl als ik. Thiem ken ik minder goed. Ik denk dat ik Goffin beter onder de duim kan houden."

Het is de veertiende keer dat Federer zich op de seizoensfinale bij de laatste vier schaart. Zes keer won hij het toernooi en vier keer was hij runner-up. "Ik weet niet of het normaal is dat ik hier op mijn leeftijd nog sta, maar ik geniet er des te meer van", glimlachte de 36-jarige Zwitser. "Dit gaat mijn verwachtingen ver te boven. Ik ben gewoon al blij dat ik nog altijd fit ben en plezier kan vinden in het tennis."

Thiem gelooft niet in winstkansen van David Goffin en Jack Sock

De Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4) gelooft niet dat David Goffin (ATP-8) of Jack Sock (ATP-9) de ATP World Tour Finals in Londen kunnen winnen. Dat heeft Thiem vrijdag na zijn nederlaag tegen Goffin gezegd.

In een rechtstreeks duel voor een plaats in de halve finales van de Masters ging Thiem met 6-4 en 6-1 onderuit tegen onze landgenoot. Nochtans opende de Oostenrijker uitstekend en leidde hij in de eerste set met 3-0. "Daarna verloor ik de controle volledig. Dat stoort me. Ik voelde me goed toen de Finals begonnen. Daarom is het zo teleurstellend dat ik dergelijke prestaties neerzet op het terrein. Ik maakte enorm veel beginnersfouten", toonde Thiem zich kritisch over zijn niveau. Tegen zijn trainingspartner sloeg de Oostenrijker 27 ongedwongen fouten en zes dubbele fouten. Daar plaatste hij amper elf winners tegenover.

Thiem kende een uitstekend seizoen, met zeges in Rio en het Masters 1.000-toernooi van Madrid en een halve finale op Roland-Garros. Sinds het US Open, waar hij strandde in de achtste finales, zijn de resultaten "teleurstellend". Voor hij aan de voorbereiding op het nieuwe tennisseizoen begint, laadt Thiem de batterijen op in Tenerife.
"De aaneenschakeling van nederlagen wogen de laatste tijd zwaar door. Ik moet dringend een oplossing vinden, want op dit moment weet ik niet meer hoe het voelt om goed te tennissen. Op training gaat het nochtans vrij goed, dus ik kan mijn tennis niet kwijtgespeeld zijn", zei Thiem, die zich optrekt aan een plaats in de top vijf op de ATP-ranking. "Dat nemen ze mij niet meer af. Het zou me verbazen mocht Goffin of Sock de Masters winnen (waardoor Thiem alsnog uit de top vijf zou tuimelen). Ik denk niet dat zal gebeuren. Die vijfde plaats houd ik dus sowieso vast en daar ben ik trots op."

David Goffin plaatst zich voor historische halve finale op Masters na eenvoudige zege tegen boezemvriend
Foto: REUTERS
David Goffin plaatst zich voor historische halve finale op Masters na eenvoudige zege tegen boezemvriend
Foto: AFP