Merkel blijft onderhandelen over Jamaica
Foto: AFP

Na vijftien uur onderhandelen zijn de gesprekken tussen de Duitse conservatieven van CDU, het liberale FDP en de Groenen vrijdagochtend vroeg beëindigd, zonder resultaat. Toch zit bondskanselier Angela Merkel sinds de middag opnieuw rond de tafel met dezelfde partijen.

Het was de bedoeling om vrijdagochtend duidelijkheid te krijgen over de slaagkansen voor de zogenaamde Jamaica-coalitie. Maar de verschillende betrokken partijen lijken het voorlopig nog te oneens te zijn over migratie en over het financieel beleid.

‘We gaan vandaag voortpraten’, zei Merkel vrijdagochtend meteen na het afspringen. ‘We zullen overuren doen’, voegde Cem Ozdemir van de Groenen eraan toe.

De christendemocratische CDU van Merkel boekte bij de jongste verkiezingen een teleurstellend resultaat. Haar vorige regeringspartner, de sociaaldemocratische SPD, deed het nog slechter en liet meteen verstaan voor de oppositie te kiezen. Als de gesprekken uiteindelijk niets opleveren, zit er voor Merkel dus weinig anders op dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Maar wellicht valt het doek toch nog niet meteen. In de loop van gisteravond liet FDP-vicevoorzitter Wolfgang Kubicki door Der Spiegel online optekenen ‘dat we onszelf misschien beter nog enkele dagen extra geven om tot een solide akkoord te komen’.